poplaca.JPGMinisterul Sanatatii Publice a obtinut un teren de 10 hectare de la Ministerul Apararii, pe care va incepe, in acest an, constructia primului spital clinic de urgenta din judetul Sibiu, pe locul unui fost poligon militar, la Poplaca, aflat langa municipiul Sibiu, a anuntat prefectul Ilie Mitea.
„Am prins ultimul tren. Acum am certitudinea ca spitalul de urgenta se va construi. Este una dintre cele mai mari bucurii ale mele, de cand sunt prefect”, a declarat prefectul de Sibiu.

Acesta s-a declarat bucuros de acest transfer de terenuri, desi initial, pentru spitalul sibian a fost solicitat un teren mai mare cu opt hectare, fata de cel cedat de Ministerul Apararii. MSP va organiza licitatia, in 7 aprilie, pentru executia spitalului de la Sibiu.

La ultima sa vizita la Sibiu, in 2007, ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a promis ca sibienii vor avea un spital clinic de urgenta performant la sfarsitul anului 2008. In 2006, el a declarat ca vrea un spital pentru urmatorii 50 de ani, modern si dotat la cel mai inalt nivel.

Constructia spitalului de urgenta din Sibiu a intarziat doi ani, din cauza terenului care a fost transferat, in aceasta saptamana, de la Ministerului Apararii la cel al Sanatatii. Inainte sa se apuce de constructie, municipalitatea ar trebui sa devina proprietara a o suta de hectare de teren de la marginea orasului Sibiu, unde acum se afla o unitate militara.

Pana cand sibienii se vor trata in spitalul nou, actualul spital, vechi de zeci de ani, a beneficiat de la minister, anul trecut, de aparatura in valoare de 945.000 de euro, de 900.000 de euro pentru reabilitare, la care s-a adaugat o dotare cu aparatura de urgenta in valoare de 175.000 de euro. Deocamdata, bolnavii din Sibiu sunt transportati de la un spital la altul pentru a face toate
investigatiile medicale necesare.

De mai bine de o jumatate de secol, in judetul Sibiu nu s-a mai construit nici un spital nou, de stat. Singura investitie notabila in domeniul medical a fost aparitia primei clinici medicale private, apartinand dr. Ilie Vonica. Cladirile in care functioneaza in prezent Spitalul Clinic Judetean Sibiu sunt vechi de peste un secol, potrivit conducerii spitalului.

Viitorul spital de urgenta de la Sibiu va rezolva in mare parte si problemele accidentatilor de pe soselele care tranziteaza judetul. In ultimii ani, in judetul Sibiu a crescut numarul accidentelor rutiere, mai ales al celor soldate cu morti. In prezent, judetul Sibiu ocupa locul al doilea pe tara, dupa Bucuresti, la numarul accidentelor de circulatie. Tronsonul Sibiu – Vestem detine locul intai pe tara in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere.

In viitorul apropiat, Sibiul va deveni un nod important pe culoarul IV paneuropean si punct de legatura cu autostrada Bors-Brasov. Deocamdata, cele mai grave cazuri medicale din Sibiu sunt preluate de spitalele de urgenta din Cluj si Mures.