farma_houston.jpgHouston NPA a organizat intre 4-5 noiembrie 2011 in Poiana Brasov cea de-a saptea editie a Houston Farma Practic – Regiunea Centru, un eveniment regional la care au participat farmacisti si asistenti de farmacie din judetele Mures, Brasov, Sibiu, Covasna si Harghita.

Evenimentul s-a desfasurat la complexul hotelier Ana Hotels, iar pe parcursul celor doua zile de dezbateri a reunit aproximativ 200 participanti. Lucrarile prezentate la Houston Farma Practic – Regiunea Centru au fost structurate pe 5 sesiuni stiintifice, sub coordonarea moderatorilor: Farm. pr. Maria Botezatu – Presedinte Colegiul Farmacistilor Brasov, Farm. pr. Speranta Iacob – Presedinte Colegiul Farmacistilor Cluj, Farm. pr. Adelaida Haiduc – Vicepresedinte Colegiul Farmacistilor Cluj, Farm. Rodica Aluas, Farm. Geza Horvath, Dr. Dan Farcas.

Programul stiintific a fost acreditat de catre Colegiul Farmacistilor din Romania cu 20 de puncte si de Ordinul Asistentilor cu 15 puncte. Temele care au generat cele mai importante dezbateri pe parcursul celor 2 zile au fost cele legate de asigurarea calitatii in practica farmaceutica si de legislatia in domeniu, considerata deficitara.

Lucrarile stiintifice au fost deschise vineri de catre farm. pr. Maria BOTEZATU care a vorbit participantilor despre rolul farmacistului in cresterea calitatii serviciilor farmaceutice, atragand atentia asupra catorva probleme: care sunt solutiile pentru promovarea unei practici farmaceutice corecte, producatoare de profit? Cardurile de fidelizare si reclama reprezinta practici farmaceutice corecte? Dar practicarea numai a serviciilor farmaceutice aducatoare de profit? Dar relatiile medic-farmacist-reprezentant medical practicate in scopul cresterii profitului?

Farm. pr. Speranta IACOB a prezentat evaluarea farmacistului din punct de vedere al sistemului de asigurare a calitati, indemnand farmacistii si asistentii de farmacie prezenti sa-si raspunda la urmatoarele intrebari: evaluarea farmacistului este un subiect ce tine de Codul Muncii, de legislatia farmaceutica sau de ambele? Ce reprezinta si cine formuleaza obiectivele de performanta pentru farmacist? Ce reprezinta si de asemenea cine este responsabil pentru intocmirea criteriilor de evaluare pentru farmacist? Si nu in ultimul rand, in interesul cui se realizeaza
evaluarea farmacistului?

Farm. pr. Adelaida HAIDUC a sustinut o prezentare deosebit de interesanta care a adus in prim plan un studiu al legislatiei farmaceutice romanesti din ultimii 20 de ani, care a urmarit evidentierea unor deficiente, suprapuneri, neconcordante intre actele normative si impactul acestor insuficiente legislative si de reglementare asupra farmaciei comunitare din Romania. In urma analizei, au fost identificate cateva domenii de activitate legiferabile: autorizarea si functionarea farmaciei, drepturile pacientului, medicamentul, exercitarea profesiei si supravegherea si controlul activitatilor farmaceutice.

In concluzie, legislatia farmaceutica din Romania a avut si are deficiente, fapt care impune solutii noi de abordare a fenomenului legiferarii. Lipsa de corelare intre actele normative conduce la interpretari diferite si subiective din partea institutiilor implicate si a farmaciilor, armonizarea legislatiei fiind necesara pentru cresterea calitatii asistentei farmaceutice furnizate de farmacia comunitara.