La ultima ediție din acest an a programului Ora Pacientului cu sclerodermie, invitata Dr. Diana Moroșanu, de la Secția de Reumatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca, a prezentat tema „Afectarea digestivă în sclerodermie”.

“Afectarea digestivă în sclerodermie poate să apară la toate sediile tractului digestiv cele mai importante fiind la nivel esofagian, gastric și intestinal. La nivel esofagian se poate manifesta prin disfagie, boala de reflux gastroesofagian, și cu consecințele acestora esofagita, esofag Barrett care în timp evoluează spre neoplazie. La nivel gastric se manifestă prin gastrită, ulcer, gastropareză, insuficiență evacuatorie gastrică iar la nivel interstinal sindrom de malabsorbție, sindrom de suprapopulare bacteriană și pareză intestinală”, a menționat medicul clujean.

Din punct de vedere al simptomatologiei aceasta este diversă, pacienții prezintă: disagie, prozis, regurgitări, epigastralgii, meteorism, senzație de plenitudine gastrică, senzație de sațietatea precoce, constipație, grețuri și vărsături.

O consecință foarte importantă a afectării intestinale este malnutriția care se manifestă prin: greutate pierdută în mod inexplicabil (% sau mai mult) în timpul unei perioade de trei luni, slabicune și astenie musculară, oboseală excesivă sau cu debut recent, predispoziție crescută la infecții, întârzierea vindecării rănilor, unghii casante și căderea excesivă a parului precum și pielea excesiv de uscată și descuamată.

„Recomandări generale de dietă pentru pacieniții care suferă de această afecțiune: mâncați frecvent mese mici- la fiecare 3-4 ore; alegeți alimente proaspete, întregi, minim procesate, fără conservanți, ingrediente artificiale sau uleiuri hidrogenate; adăugați mâncărurilor ierburi și condimente bogate în antioxidanți și substanțe antiinflamatoare; consumați apă proaspătă, filtrată, care nu a fost expusă la plastic; folosiți un sistem de filtrare a apei acasă și beți numai din pahare/recipiente din oțel inoxidabil/sticlă. În general, cu căt lista ingredientelor este mai scurtă cu atât mai bine! Este foarte important să nu se consume alimente cu adaos de zaharuri, fructoză, siropuri, este foarte important administrarea unui supliment multivitaminic sau mineral care să conțină 15 mg de zinc, 10-18 mg fier, vitaminele A,D,E,K, folat si vitamina B12 iar in caz de balonare sau distensie abdominală se administrează un probiotic care să conțină Bifidobacterium 35624 sau Lactobacillus rhamnosus GG (ex. Lacium). Trebuie evitate alimentele care pot agrava simptomele citricele, produsele din roșii sau cele grase, alimentele prîjite, cafeaua, usturoiul, ceapa, menta, alimente care pot produce balonarea, alimentele oicante, bauturile carbogazoase și alcoolice. Este foarte important ca pacienții să fie instruiți legat de igiena somnului să ridice capul patului pentru a ridica trunchiul și capul în vedera prevenirii regurgitării conținutului stomacal și pătrunderii acestuia în căile respiratorii”, a explicat Dr. Diana Moroșanu,.

Potrivit Prof. Dr. Simona Rednic, Preşedinte al Comitetului Ştiinţific, ”Malnutriția și problemele digiestive sunt a treia cauză de morbiditatre în  sclerodermie, cea mai severă și cea mai importantă fiind afectarea pulmonară care este și prima cauză de morbiditate și de cele mai multe ori are cele mai severe manifestări, afectarea digestivă care este foarte frecventă de multe ori nu este atât de severă de aceasta ea este cauza 3 de morbiditate dar uneori la unii pacienți poate fi xcu adevart semnificativă.” 

Evenimentul de comunicare publică şi profesională de cunoaştere şi recunoaştere a sclerodermiei sistemice a constat în 6 întâlniri ale comitetului ştiinţific şi 6 dezbateri video “Ora pacientului cu sclerodermie”. O acţiune de educare şi de informare a comunităţii OSC – Boli Rare şi derulată cu sprijinul Boehringer Ingelheim.

Comunitatea OSC Boli Rare este o comunitate dezvoltată de Oameni și Companii. Oameni și Companii  oferă soluții de marketing utilizând un ecositem inovator de 33 platforme digitale proprii și +100 comunități business și profesionale, administrate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.

Oameni și Companii – OSC este un ecosistem avansat de marketing care integrează peste 100 comunități business și profesionale și 35 de platforme digitale proprii asociate acestor comunități. Toate comunitățile OSC: aici. Toate platformele OSC: aici. Portofoliul OSC: aici.