”Rețeaua binelui”, platforma gratuită de informare, educare și conștientizare cu privire la diagnosticarea precoce a cancerul de sân și colorectal, a înregistrat un real succes în rândul pacienților cu afecțiuni oncologice, a aparținătorilor, a publicului care dorește să se informeze despre prevenirea și tratarea acestor patologii.
Dezvoltată de Asociația Suport pentru Educație și Sănătate (ASES), în parteneriat cu Clinicile Medicale LOTUS-MED din București și cu susținerea financiară a companiei Cordia, parte a grupului Futureal, în prima lună de la lansare, peste 250.000 de romani (250.947 de accesări unice) au accesat website-ul www.educatie-si-sanatate.ro/reteaua-binelui.
Cele mai accesate informații din platforma ”Rețeaua Binelui” au fost cele legate de testul FIT
(110.078 de utilizatori), mamografia 3D cu tomosinteză (59.195 de utilizatori), genetica medicală (50.725 de utilizatori), oncologie (30.949 de utilizatori). Cele 4 subiecte aflate în topul căutărilor utilizatorilor reprezintă instrumente esențiale în prevenirea cancerelor.
Mamografia 3D cu tomosinteză reprezintă ”metoda de aur” în screeningul cancerului de sân, fiind recomandată de specialiștii din întreaga lume. Investigația este indicată tuturor femeilor începând de la vârsta de 40 ani și trebuie realizată o dată la 2 ani, până la vârsta de 75 ani. Studiile arată că prin mortalitatea prin cancer de sân ar scădea cu 10%, iar șansele de supraviețuire ar crește cu 30% dacă toate femeile s-ar testa periodic.
Testul FIT (testul imunochimic fecal) este un test de screening indicat în prevenirea cancerului colorectal. Testul depistează sângerările oculte în scaun (care nu sunt vizibile cu ochiul liber). Cancerul colorectal este una dintre cele mai ușor de prevenit și tratat patologii oncologice.
Testele genetice, genetica medicală și consilierea genetică ajută atât în prevenția cancerelor, cât și în diagnosticare și tratament. Atunci când există un istoric familial de cancer, testele genetice au o acuratețe foarte mare în estimarea probabilității ca o persoană să dezvolte patologia respectivă în timpul vieții. Pe baza pronosticului, pacientul si medicul curant vor decide împreună ce pași trebuie urmăriți mai departe.
De asemenea, atunci când boala este confirmată, testele genetice ajută medicii oncologi în alegerea pentru pacient a planului personalizat de tratament optim.
Oncologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea cancerului. Tratamentul cancerului poate include intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie sau terapie țintită, în funcție de stadiul cancerului și de tipul de cancer: colorectal, de sân, pulmonar, etc.
”Încă de la început platforma Rețeaua Binelui a avut scopul de a oferi o perspectivă 360, integrată, asupra afecțiunilor oncologice, în care informațiile medicale complexe să fie prezentate într-o manieră simplificată și accesbilă tuturor. Recordul de utilizatori înregistrat în prima lună de la lansare ne demonstrează că era nevoie de un astfel de proiect de responsabilitate socială, care să răspundă dorinței de informare, educare și conștientizare a publicului larg și persoanelor direct interesate cu privire la prevenirea si tratarea afecțiunilor oncologice. Vom continua demersul început și împreună cu partenerii noștri sperăm ca tot mai mulți români vor înțelege importanța prevenției și vor merge periodic la controale medicale”, a declarat Mihaela Cotîrlă, Fondator și Președinte al Asociației Suport pentru Educație și Sănătate.
Despre Asociația Suport pentru Educație și Sănătate (ASES)
Asociația Suport pentru Educație și Sănătate este o organizație neguvernamentală și non-profit, înființată din dorința de a aduce mai aproape de oameni teme de interes general și de a identifica, împreună cu factorii de decizie, cele mai eficiente soluții. Printre obiectivele asociației se numără promovarea, dezvoltarea, implementarea și coordonarea de activităţi, campanii, proiecte și programe în domeniul educație și sănătate. Mai multe detalii despre proiectele Asociației Suport pentru Educație și Sănătate puteti afla pe site-ul: https://www.educatie-si-sanatate.ro/proiecte