Ionel_Adrian.jpgNoul director al Institutului Cantacuzino, Adrian Ionel, are o vastă experiență pe piața farma, unde a lucrat pentru companii precum Relad Pharma sau Sanador şi ulterior a condus timp de aproape trei ani compania Unifarm, distribuitorul de medicamente al statului. Într-un interviu acordat publicaţiei “Viaţa medicală”, Adrian Ionel a explicat care este situaţia pe care a găsit-o la venirea la Institutul Cantacuzino, precum şi planul său de management pentru redresarea acestei insituţii.

“Noi suntem în etapa în care vedem exact ce am găsit acolo: ce funcționează, ce nu; ce trebuie păstrat, ce trebuie îndepărtat; ce oameni avem acolo, pe cine ne putem baza; ce trebuie să mai aducem dacă este nevoie. Planul de management va cuprinde mai multe laturi: una comercială, una strategică privind evoluția lui ca investiții și una de resurse umane. În cadrul acesteia din urmă vom avea și o latură de psihologie aplicată cu salariații, pentru că oamenii ăștia sunt foarte resemnați și trebuie să-i determinăm să muncească din nou cu rezultate optime. Să creadă în ceea ce fac”, spune Adrian Ionel.

Noul director al Institutului Cantacuzino a declarat că va încerca să modernizeze activitatea de producție a vaccinurilor. ”Voi încerca să aduc în prim-plan absolut tot ce a fost de succes la Cantacuzino. Vorbim și de vaccinuri, și de polidin, și de cantastim. Dar nu doar producția. Este foarte importantă cercetarea. Este uimitor pentru mine că timp de 25 de ani cercetarea nu a produs absolut nimic. S-au investit zeci de milioane de euro acolo în cercetare și n-am văzut un produs nou. În 25 de ani și zeci de milioane de euro: n-am văzut un produs nou”.

Ionel Adrian explică şi de ce Institutul Cantacuzino a trebuit încadrat ca fiind de “interes strategic“. “Până astăzi noi trebuia să achiziționăm vaccinurile din afara țării. Să luăm un exemplu: Franța. Dacă noi achiziționam de la Sanofi până în acest moment, dacă s-ar întâmpla să avem un conflict cu Franța, o situație total ipotetică desigur, atunci Franța nu ar mai livra României acest vaccin. Noi aveam nevoie de acest vaccin pentru toată populația care astfel ar intra într-un risc endemic destul de mare. Atunci caracterul strategic al acestui lucru este dat de faptul că trebuie pus pe linia de plutire pentru a fi ferit tocmai din punct de vedere strategic, al securității sanitare, de aceste probleme”, a mai menţionat noul director al Institutului Cantacuzino.

Interviul complet poate fi citit aici.