La Centrul de Screening şi Diagnostic în Boli Oncologice din cadrul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi a fost deschis primul cabinet de vaccinare anti HPV (Virus Papiloma Uman) din afara Bucureştiului.

Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că la cabinetul pentru imunizarea împotriva infecţiei cu HPV programarea se face la numărul de telefon 0374.278.806 sau la adresa de email vaccinarehpv@iroiasi.ro, doar în baza reţetei eliberate de medicul specialist sau a medicului de familie.

Medicii unităţii medicale ieşene spun că infecţia cu HPV poate avea multiple localizări, dar afectează în special colul uterin.

„Infecţia persistentă cu HPV este cauza principală pentru apariţia leziunilor canceroase la nivelul colului uterin. Din păcate, vedem foarte des cazuri grave la vârste din ce în ce mai mici. Singura armă împotriva cancerului de col uterin este, în acest moment, vaccinul anti HPV. Sunt ţări în care a fost aproape eliminată această patologie, tocmai pentru că atât femeile, cât şi bărbaţii s-au imunizat”, a declarat dr. Flavius Ovidiu Iordache, medic primar obstetrică ginecologie la Centrul de Screening al IRO.

Vaccinul va fi ridicat din farmacie în ziua vaccinării, în recipient termoizolant cu maximum 60 de minute înainte de prezentarea la vaccin, conform programării. Dovada orei de achiziţie va fi ora de pe bonul de la farmacie, care va fi prezentat în momentul vaccinării.

Vaccinul este gratuit pentru fete şi băieţi, cu vârsta între 11 şi 18 ani, şi compensat 50% pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani.

Specialiştii recomandă ca prima administrare a vaccinului să se realizeze până la vârsta de 14 ani. Vaccinul papilomavirus uman 9-valent (denumire comercială Gardasil 9) se poate administra în următoarele scheme: pentru persoane cu vârsta de 11 până la 14 ani, inclusiv, la momentul primei administrări este o schemă cu două doze (0, 6 -13 luni). A doua doză trebuie administrată într-un interval de 6 până la 13 luni după prima doză. Pentru persoane cu vârsta de 15 ani, şi peste, la momentul primei administrări se utilizează schema cu trei doze (0, 2 şi 6 luni).

„Doamnele care doresc să se vaccineze trebuie informate asupra faptului că o schemă completă de imunizare împotriva HPV este alcătuită din trei doze (0, 2 şi 6 luni de la prima vaccinare). Pacienta care se prezintă pentru vaccinare este important să fie sănătoasă, adică să nu prezinte febră în ultimele zile, boli acute formă moderată sau severă, sau o agravare a unei boli cronice”, a declarat dr. Cristina Cura, medic specialist epidemiologie în cadrul IRO Iaşi. AGERPRES

 

Sursa foto: Institutul Regional de Oncologie Iași