sala_urgente.jpg200 de operatii chirurgicale asistate robotic, utilizand sistemul chirurgical daVinci, au fost efectuate la Institutul Clinic Fundeni in perioada ianuarie 2008 – martie 2009, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din institut.

El a precizat ca acest program este un program pilot pentru Romania si este rezultatul unei colaborari intre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii si Ministerul Sanatatii.

De accea, scopul programului a fost legat de introducerea acestei tehnici avansate in tara noastra si de instruirea chirurgilor romani in acest gen de tehnologie, a adaugat prof. dr. Irinel Popescu. Din experienta celor 200 de cazuri, specialistii romani confirma avantajele metodei care produce mai putina durere, mai putina sangerare, ca urmare nevoia redusa de transfuzii sanguine.

Pe de alta parte, in cazul anumitor interventii, precum chirurgia rectului, folosind platforma daVinci scade incidenta complicatiilor sexuale si urinare, este o rata mai scazuta a conversiei si fistulelor post-operatorii, a explicat profesorul Irinel Popescu. Intre alte interventii care se preteaza acestui tip de chirurgie se mai afla herniile hiatale dificile, evidari limfoglanglionare, in chirurgia oncologica clasica sau a aparatului genital feminin, ca si in interventiile in cazul esofagului in cazurile incipeinte.

Prof. dr. Irinel Popescu a spus ca la Centrul de chirurgie generala si transplant hepatic exista trei colective care efectueaza constant chirurgia robotica si in care sunt agrenati medici primari, specialisti si rezidenti. El a explicat ca aceasta tehnica permite chirurgului sa patrunda in zone foarte greu accesibile prin alte metode, oferind o vizualizare superioara , dexteritate sporita, precizie imbunatatita si efectuarea de proceduri minim invazive care implica discutii complexe sau reconstructii. Se elimina in acelasi timp tremuratul mainii chirurgului, care apare indiferent de varsta.

Experienta castigata a determinat cresterea complexitatii interventiilor chirurgicale care au evoluat mult mai simplu si fara complicatii. La randul sau. prof. dr. Mircea Beuran de la Spitalul Floreasca, care se afla in parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni, a spus ca la Floreasca au fost efectuate 30 de interventii prin chirurgie robotica. Acesta a mentionat ca numarul mai mic de interventii de acest fel se expica prin faptul ca aici vin mai mult urgente si cazurile care se preteaza pentru astfel de interventii sunt mai greu de selectat. El a precizat ca aceste interventii necesita costuri mari, dar „este improtant sa dovedim ca avem capacitate si ca putem incepe si astfel de tehnici in Romania”.

Legat de costuri, prof.dr. Mircea Beuran a mentionat ca sunt mai scumpe in medie de 5-10 ori decat laparoscopia, si in plus dupa zece este obligatoriu sa se schimbe accesoriile. Prof. dr. Irinel Popescu a admis ca este o chirurgie scumpa si a adaugat ca nu aduce o supravietuire in cazurile oncologice. Chirurgia robotica este insa o chirurgie care aduce noutati in ceea ce priveste tehnica de operare si beneficiile post-operatorii, fiind o tehnica minim invaziva.

In ceea ce priveste costurile pentru aceasta tehnica a aparut o disputa intre specialisti, astfel ca prof. dr. Ionel Sinescu, seful Departamentului de urologie si transplant renal din Institutul Fundeni, afirma ca o interventie de acest tip costa 10.000 de euro si cu acesti bani s-ar putea opera mai multi pacienti prin tehnicile clasice. El a opinat ca Romania in acest moment nu este pregatita sa foloseasca aceasta tehnica foarte scumpa, neavand bani. Dar a precizat ca nu este impotriva tehnicii. El considera ca nici nu trebuie luati bani de la alte programe pentru a finanta acest program pilot.

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ca programul pilot de chirurgie robotica a avut in 2008 finantare separata. El a mentionat insa ca la un moment dat cei care trebuia sa utilizeze transplantul nu si-au utilizat toti banii si atunci acestia au fost redistribuiti altor programe, intre care diabet si robotica. Mircea Beuran a precizat ca a inaintat Ministerului Sanatatii un proiect de program pentru prelungirea desfasurarii acestui program pilot.