Consilierii locali din Iasi au aprobat, in sedinta extraordinara, concesionarea unor terenuri catre Spitalul de Recuperare, necesare pentru infiintarea unui centru-pilot pentru diagnosticarea si tratarea lupusului eritomatos sistemic (LES).
Consilierii municipali ieseni au aprobat, in unanimitate, concesionarea terenului catre Spitalul de Recuperare, pentru a avea, astfel, posibilitatea de a accesa un program european, prin intermediul caruia va fi infiintat un prim centru din tara pentru diagnosticul, tratamentul, cercetarea si crearea unei baze de date pentru pacientii care sufera de lupus eritematos sistemic (LES).

Managerul Spitalului de Recuperare, Cristina Dobre, sustine ca, pentru infiintarea acestui centru, va primi finantare europeana in valoare de 6,5 milioane de euro. Pentru aceasta, insa, a fost nevoie de aprobarea CLM, sub administratia caruia se afla institutia medicala, de concesionare a terenului, pentru a construi cladirea destinata aparaturii medicale. „Avem nevoie ca aceste hotarari sa fie aprobate pentru ca ne sunt cerute la dosarul depus pentru a obtine o finantare europeana de 6,5 milioane de euro, pentru infiintarea unui centru de cercetare”, a sustinut managerul Spitalului de Recuperare.

Conform statisticilor, in 2006, aproximativ 80 de persoane au fost diagnosticate cu LES, fata de acum 10-15 ani, cand se inregistrau doar doua cazuri anual. In prezent, nu exista un tratament care sa vindece pacientii ce sufera de aceasta afectiune, insa prin tratamentul prescris de medic se ajunge la o imbunatatire a calitatii vietii bolnavului.