spital_recuperare_is.jpgO echipa de medici romani si belgieni va efectua, miercuri, la Iasi, in premiera pentru Romania, o interventie chirurgicala bazata pe chirurgie asistata robotic pentru implantarea unei proteze la sold.

Seful Clinicii de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Recuperare Iasi, prof. univ. dr. Paul Botez, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca pentru efectuarea interventiei chirurgicale efectuate unei paciente in varsta de 26 de ani echipa de medici va beneficia de echipamente aduse din Belgia si Austria.

„Interventia reprezinta o premiera pentru Romania, atat din punct de vedere al implantului protetic utilizat, cat si al tehnicii de implantare bazata pe chirurgie asistata robotic. Astfel, racordam Iasiul medical la cele mai avansate tehnologii, incercand sa recuperam distanta fata de Vest”, a declarat presei prof. univ. dr. Paul Botez.

Potrivit sursei citate, interventia chirurgicala va fi transmisa in direct in amfiteatrul Spitalului de Recuperare, la aceasta urmand a asista 70 de cursanti din mai multe tari precum Singapore, China, India, Mexic, Brazilia sau Statele Unite. Medicul iesean a precizat totodata ca tehnica chirurgiei asistate robotic consta in transmiterea informatiilor de medici catre un calculator care face un model matematic si ofera solutii pentru ca interventia medicala sa fie de inalta precizie.

Seful Clinicii de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Recuperare Iasi sustine ca interventia chirugicala se desfasoara in cadrul manifestarii „AT-EQUAL – Tehnologii avansate pentru cresterea calitatii vietii”, eveniment stiintific organizat la Iasi, in perioada 22 – 26 iulie, la initiativa dr. ing. Adrian Stoica, senior research scientist la departamentul „Jet Propulsion Laboratory” din cadrul NASA. „Evenimentul este dedicat metodelor noi in medicina, bazate pe tehnologii avansate si sisteme robotice. Unul din scopurile manifestarii este si atragerea tinerilor spre cercetare”, a declarat dr. ing. Adrian Stoica.

Acesta a precizat ca, in cadrul manifestarii de la Iasi, vor fi prezente personalitati reputate pe plan mondial si specialisti in diverse domenii ale cercetarii fundamentale in materie de robotica aplicata in medicina si tehnici avansate in chirurgie, precum prezentarea de roboti umanoizi. Evenimentul nu este singular, el fiind organizat pana acum in Statele Unite si Marea Britanie. La Iasi, manifestarea este organizata de Facultatea de Bioinginerie, Spitalul Clinic de Recuperare Iasi si Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” si Universitatea de Medicina „Gr. T. Popa”.