Infiintata in anul 2010, Societatea Romana de Coloproctologie va organiza anul acesta cel de-al treilea congres de specialitate. Pentru prima data evenimentul va fi organizat de ieseni, in prezent, presedinte al Societatii Romane de Coloproctologie fiind prof. dr. Viorel Scripcariu, seful Sectiei a I-a Chirurgie din cadrul Institutului de Oncologie Iasi.
„Aveam de mult in plan sa constituim o Socoietate Nationala de Coloproctologie. Am reusit acest lucru in 2010 impreuna cu impreuna cu prof. dr. Lazar Fulger de la Timisoara. Membri fondatori au fost chirurgii care practica in mod curent chirurgie si gastroenterologii; astfel incat in statut e prevazut ca intr-un an sa fie presedinte un chirurg si in urmatorul an un gastroenterolog. Coloproctologia include patologia chirurgicala si gastroenterologica legata de colon si rect si regiunea anoperianala; patologia maligna – colon, rect si regiune perianala si patologia netumorala – boli inflamatorii ale colonului si rectului: colita ulcerativa sI Boala Crohn si patologia perianala – hemoroizi , fisuri anale etc”, a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu.

Ca in fiecare an, congresul va dura doua zile si va fi prededat de un work-shop ce va include cursuri precongres. „Si in acest an vom avea invitati de marca din chirurgie si gastroenterologie. Avem confirmata participarea presedintelui Societatii Europene de Coloproctologie – prof. dr. Soren Laurberg, specialisti din Anglia, Franta, Serbia, Slovenia, Ungaria. Tematicile vor aduce in discutie procedee moderne privind tratamentul cancerului colorectal, posibilitatile actuale de management multisciplinare in cancerul de rect etc. Exista progrese majore in acest domeniu si sunt metode de tratament pe care noi le aplicam de mult timp la Iasi si pe care intentionam sa le extindem la nivel national. Astfel, va exista aceeasi conduita in abordarea cancerului de rect. Deasemenea, in cadrul Institutului de Oncologie Iasi se vor desfasura interventii chirurgicale care vor fi transmise live in salile de conferinte de la Palas Mall. In plus manifestarea va avea o sectiune separata pentru asistentele implicate in ingrijirea bolnavilor stomizati. Aceasta sesiune va fi organizata de o scoietate britanica cu care suntem in contact de multi ani si care ne-a ajutat foarte mult in aceasta problema”, completeaza prof. dr. Viorel Scripcariu, presedintele congresului si al Societatii Romane de Coloproctologie.

Cei interesati pot obtine mai multe date accesand site-ul www.coloproct2013.eventernet.ro.