spit recuperare.jpgSingura Secţie Clinică de Recuperare Medicală Respiratorie din România funcţionează de aproximativ trei ani la Spitalul de Recuperare din Iaşi. Din nefericire, foarte puţini bolnavi cu afecţiuni respiratorii ştiu că tratamentul recuperator este foarte benefic şi că îşi pot efectua activităţile lor zilnice.

Conf.univ.dr. Paraschiva Postolache, şefa Secţiei Clinicii de Recuperare Medicală Respiratorie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iaşi, susţine că lunar aproximativ 100 de persoane din toate colţurile ţării ajung la spital pentru programul de reabilitare, ei fiind ajutaţi de patru medici, două asistente, şase infirmiere şi un kinetoterapeut.

Conform medicului, urmând acest program de recuperare bolnavii vor depăşi faza de acutizare a afecţiunii respiratorii, cheltuielile vor fi mai mici, iar personalul implicat în ameliorarea sănătăţii bolnavilor va fi mai puţin numeros. ‘Unii medicii nu trimit întotdeauna pacienţii la reabilitare pentru că se tem că îi pot pierde. Trebuie să se înţeleagă că în cadrul terapiei se vor urma câţiva paşi tocmai pentru ajutarea pacientului. Acesta va şti cum să tuşească în mod corect, cum să respire, să facă exerciţii corect şi acasă, să facă aerosoli cu apă sulfuroasă, să meargă la bazinul cu sulf. Efectele sunt vizibile de la o zi la alta’, a explicat conf.univ.dr. Paraschiva Postolache.

Conform acesteia, tratamentul se face în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist sau contra cost pentru cei care solicită. Unui pacient îi este indicat să stea nouă zile pentru a învăţa despre programul de reabilitare după care poate urma aceeaşi paşi la domiciliu. După trei luni se va face un control pentru a se verifica starea de sănătate a pacienţilor. AGERPRES