Numărul persoanelor care se prezintă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi cu COVID-19 este în creştere, medicii afirmând însă că nu există motive de îngrijorare. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat că, în momentul de faţă, în cadrul unităţii sunt peste 35 de pacienţi care au necesitat internare şi monitorizare din cauza COVID-19. Persoanele care sunt internate cu diagnostic COVID-19 au vârste între 60 şi 90 de ani şi prezintă comorbidităţi importante. Ele s-au adresat medicilor infecţionişti pentru că aveau dureri în gât, dureri musculare, febră şi le curgea nasul.

„Discutăm de forme medii. De asemenea, pe lângă cei internaţi, în fiecare zi sunt, în medie, zece pacienţi care se prezintă pentru evaluare. Nu discutăm de evaluarea pacientului, adică consult de specialitate, pentru că aceşti pacienţi sunt evaluaţi în prealabil de un alt cadru medical. Vin să-i evaluăm din punct de vedere al analizelor de laborator, analize radiologice. În urma acestor investigaţii, pacientul primeşte o reţetă şi astfel poate să urmeze tratamentul la domiciliu”, a declarat Florin Roşu.

Potrivit acestuia, deşi la unitatea medicală pe care o coordonează vin zilnic mai multe persoane care au simptomatologie specifică COVID-19, nu există motive de îngrijorare. „Există o creştere a numărului de cazuri (de COVID-19 – n.r) în momentul de faţă. Nu ne aflăm într-o situaţie alarmantă. În schimb, urmărim cu cu mare atenţie şi cu precauţie această creştere. Nu este un boom al numărului de cazuri care să ne îngrijoreze. Dar, aşa cum am mai spus, infecţia cu SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ceea ce am învăţat în facultatea de Medicină, ceea ce ştim din experienţă, nu respectă niciuna dintre regulile pe care le credeam despre un virus sau infecţie virală. Un lucru de reţinut este faptul că COVID, în speţă infecţia cu SARS-CoV-2, nu este una sezonieră, aşa cum ne aşteptam în toamnă sau în primăvară, atunci când există acea perioadă a temperaturilor mai scăzute, iar infecţiile virale sigur pot să aibă un impact mai mare din punct de vedere al sănătăţii populaţiei”, a explicat dr Roşu.

El a afirmat că, în astfel de situaţii, deşi nu ne confruntăm cu un nou val de COVID-19, „spiritul civic trebuie să ne caracterizeze”. „Dacă prezentăm simptome de viroză respiratorie ar trebui să purtăm o mască de protecţie, astfel încât persoanele apropiate, şi nu numai, ci şi restul persoanelor cu care intrăm în contact, să să fie protejate. Accentuez acest lucru, spiritul civic trebuie să ne caracterizeze. Nu discutăm de un nou val, nu discutăm de măsuri, iar de restricţii în niciun caz. Doar că trebuie să să fim conştienţi de faptul că este o infecţie virală care se transmite destul de repede. În momentul de faţă discutăm în continuare de varianta Omicron. Au apărut şi alte sub-variante care sunt denumite Flirt, în Anglia, care într[1]adevăr pot determina forme severe. (…) Varianta Omicron nu necesită mai mult de 5 zile de izolare”, a mai spus Florin Roşu. AGERPRES