La Electroargeș se lucrează la dezvoltarea unui prototip de ventilator mecanic

Specialişti de la Electroargeș, profesori de la Universitatea din Pitești, ingineri de la Dacia şi o echipă de programatori de la Senior Software lucrează la dezvoltarea unui prototip de ventilator mecanic, proiect de cercetare-dezvoltare inițiat și demarat de Electroargeș SA.

Producătorul de electrocasnice Electroargeș a decis să înceapă acest proiect în contextul în care o bună parte din spitale se confruntă cu lipsuri de echipamente medicale, iar producerea locală a unor astfel de ventilatoare mecanice ar putea rezolva parțial această situație. Aparatul a fost conceput în așa fel încât să îndeplinească condițiile minime pentru un ventilator mecanic folosit în ventilația intubată, urmând ca pe parcurs să se adauge, din software, și alți parametri. Echipamentul electronic de ventilare mecanică a intrat deja în etapa de testare, urmând să se realizeze producția în serie după ce acesta va fi avizat de MapN.

“Odată cu decretarea stării de urgență generată de pandemia SARS COV 2, am realizat că putem utiliza capabilitățile și experiența de peste 40 de ani spre sprijinirea comunității, așa că am decis să producem ventilatoare mecanice. În acest sens, am construit o echipă inedită, formată din profesori universitari, ingineri, manageri și programatori. Alături de Dacia și Universitatea din Pitești, Senior Software și-a arătat interesul de a deveni parteneri în acest proiect. Îi știam de mult ca un jucător important în piața de soluții software inovatoare și vreau să le mulțumesc pe această cale pentru implicarea, profesionalismul și dedicarea de care dau dovadă”, a precizat Alexandru Sârghe, Consilier Dezvoltare Președinte CA Electroargeș.

Viitorul echipament oferă controlul şi monitorizarea tuturor parametrilor pentru ventilaţia intubată a pacienţilor şi va fi uşor de utilizat de doctori prin felul în care a fost conceput. La dezvoltarea proiectului şi-au dat concursul şi trei medici care activează în cadrul secţiilor de anestezie şi terapie intensivă.