A V-a Campanie Națională „Controlează-ți Diabetul”, care s-a desfășurat la Cluj Napoca în perioada 14-16 noiembrie, a cuprins, pe lângă activitățile dedicate publicului larg, și un simpozion dedicat profesioniștilor din domeniul medical. Cele mai noi informații legate de diabetul zaharat de tip 2 au fost prezentate în cadrul simpozionului „Actualități în managementul multifactorial al diabetului zaharat de tip 2”.
Evenimentul a fost deschis de prof.univ.dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice care a prezentat mesajele Campaniei Naționale „Controlează-ți diabetul”: Prevenție, Diagnosticare precoce, Control, Educație.
„Educația în diabet trebuie să fie prezentă în două planuri: în rândul publicului larg prin mesaje de prevenție și control al diabetului, dar și în rândul profesioniștilor care trebuie să fie informați continuu cu privire la cele mai noi metode de tratament al diabetului și complicațiilor sale. Campania Națională „Controlează-ți Diabetul” reușește, prin activitățile sale, să atingă toate publicurile implicate în lupta împotriva diabetului”, a declarat prof.univ.dr. Maria Moța.
Tot în deschiderea evenimentului, Prof.univ.dr. Nicolae Hâncu a discutat despre „Importanța interacțiunii între profesioniștii implicați în managementul diabetului zaharat”, iar conf.univ.dr. Gabriela Roman despre „Managementul multifactorial al diabetului zaharat”. De asemenea, conf.univ.dr.Ioan Andrei Vereșiu a prezentat modul în care diabetul zaharat este abordat în cadrul Centrului Clinic Județean de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Cluj Napoca.
Lucrările științifice din prima sesiune a simpozionului au abordat subiecte despre modul în care se realizează diagnosticul și screeningul bolilor metabolice, dacă există diferențe între realitatea practicii medicale și ghidurile în managementul diabetului zaharat, dar și despre relația dintre diabetul zaharat și diferite afecțiuni precum: „Diabetul zaharat și riscul cardiovascular” și „Diabetul zaharat și sănătatea osului”. De asemenea, a fost prezentată și „Noua paradigmă a lipidologiei clinice: LDL colesterolul în ecuație cu nonHDL colesterolul”. Dintre speakerii primei sesiuni s-au numărat: prof.univ.dr. Maria Moța, prof.univ.dr. Mariana Graur, prof.univ.dr. Gabriela Radulian, prof.univ.dr. Amorin Popa și prof.univ.dr. Nicolae Hâncu.
A doua sesiune a simpozionului s-a focusat pe opțiunile terapeutice existente în managementul diabetului zaharat de tip II, fiind dedicată farmacoterapiei. În ultima sesiune a simpozionului șef lucrări dr. Cristina Niță a abordat subiectul „Controlul riscului rezidual lipidic”, conf.univ.dr. Gabriela Roman a prezentat recomandările nutriționale ce trebuie oferite pacienților cu diabet zaharat de tip 2, iar șef lucrări dr. Cornelia Bala a discutat despre importanța educației terapeutice la persoanele cu diabet. Ca orice afecțiune, diabetul, prin complicațiile pe care le presupune poate avea un impact negativ și asupra psihicului pacientului, de aceea este foarte importantă consilierea în cazurile de depresie la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, a conchis dr. Andreia Mocan.