Problema migratiei medicilor este in toata Europa si in toata lumea, a declarat prof. dr. Otmar Kloiber, secretar general al Asociatiei Internationale a Medicilor, cu prilejul Adunarii Organizatiei Profesionale Medicale din Europa Centrala si de Sud-Est (ZEVA), care a avut loc la Caransebes.
El a subliniat ca motivele acestei tendinte sunt multe, printre acestea primand cele financiare sau cele legate de conditiile de lucru si accesul la cele mai noi tehnici si informatii din domeniu. Prof. dr. Otmar Kloiber afirma ca politicienii nu au constientizat foarte bine dimensiunile acestui fenomen, pe care il considera ingrijorator si cu consecinte asupra starii de sanatate a populatiei. Migrarea se face mai ales in Europa de Nord, Europa Centrala, Europa de Sud-Est, fiind cunoscut faptul ca din ce in ce mai multi medici din tari asiatice, cum sunt China sau India, merg in Europa, iar cei din Africa migreaza in emisfera nordica.
Prof. dr. Kloiber sustine ca daca aceasta tendinta se mentine poate avea consecinte grave asupra populatiilor din tarile sarace in mod deosebit. Autoritatile trebuie sa constientizeze necesitatea investitiei in sanatate, afirma prof. dr. Kloiber. El a afirmat ca nu exista un sistem de sanatate performant in Europa, acestea avand fiecare avantaje si dezavantaje.
In ceea ce priveste sistemele de sanatate din Europa de Est, secretarul general al ZEVA considera ca sunt tari care au facut progrese si au o situatie buna in domeniul sanatatii in prezent, dand ca exemplu Polonia, Cehia, Ungaria si Romania.
Referitor la Romania, prof. dr. Kloiber spune ca sunt progrese evidente atat in domeniul asistentei medicale din spitale, cat si al accesului la tratament, progrese care poate nu se vad din interior, dar sunt vizibile in exterior. El considera ca in Romania mai trebuie rezolvata „problema plicului pe sub masa”, si asta prin cresterea salariilor corpului medical.
La randul sau, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca un salariu decent pentru medici ar fi de 1.500 de euro, salariul mediu de baza in prezent fiind de 450 de euro cu majorarea de 30% aplicata de Guvern. Imbunatatirea situatiei medicilor din mediul rural presupune acordarea de facilitati atat pentru medici, cat si pentru familiile acestora, conditii optime de mobilitate, a reliefat prof. dr. Kloiber. El spune ca, in prezent, orientarea in Europa este sa se lucreze in mediul rural in sisteme de policlinica cu mai multe specialitati, cum ar fi pediatrie, ginecologie, medicina de familie.
Medicina de familie se confrunta in prezent cu mai multa birocratie decat sa se aplece asupra pacientului, sustine dr. Kloiber. El spune ca si in Germania medicul de familie face mai mult activitate birocratica, sta mai mult in fata calculatorului, in loc sa petreaca timp suficient cu pacientul. Problema migratiei este prezenta si in alte tari din Europa de Est. Astfel, in Polonia, din cei 129.107 medici activi, 6.605 au cerut certificate pentru a pleca in strainatate, iar peste 4.000 au primit aceste certificate. In Polonia sunt insa 792 de medici straini cu contract de munca. Un sondaj recent efectuat in Polonia a evidentiat ca 40% dintre medici ar prefera sa lucreze in orice alt domeniu decat medicina si tot 40% ar dori sa plece si sa lucreze in strainatate. Situatia din Serbia este asemanatoare. Din cei 20.000 de medici, multi doresc sa plece in strainatate. Croatia are 16.508 de medici, dintre care 54% lucreaza in spitale, cei mai multi dintre ei au migrat si lucreaza in Anglia, Italia si Grecia. Albania are o situatie mai dificila. Are un numar foarte mic de medici, care insa prefera sa plece in strainatate sa lucreze ca asistenti medicali pentru ca sunt mai bine platiti decat ca medici in Albania. In ceea ce priveste situatia din Austria, aceasta este o tara care are suficienti medici, iar acestia pleaca in strainatate numai pentru specializare, nu pentru a ramane acolo. Austria are o situatie buna din punct de vedere al migratiei medicilor. Statistica la nivelul Europei arata ca cele mai defavorizate specialitati sunt terapia intensiva, medicina de familie si medicina de urgenta.