depresia_conferinta.JPGLa nivel global, depresia reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ce afecteaza starea de sanatate, cu impact asupra functionalitatii pacientului, scaderea productivitatii si a capacitatii de lucru, izolare si chiar pierderea dorintei de a trai. In prezent, depresia majora este a patra boala ca raspandire pe glob, reprezentand una dintre problemele grave de sanatate. Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2020 depresia va fi a doua cauza de dizabilitate, imediat dupa afectiunile cardiovasculare.

Pe 23 si 24 mai compania de comunicare medicala Houston NPA a organizat cel mai important simpozion medical interdisciplinar dedicat in exclusivitate depresiei – Conferinta “Impactul sindromului depresiv asupra pacientului si asupra societatii”. Manifestarea a reunit peste 330 participanti (medici, farmacisti, asistenti, psihologi), confirmand nevoia de informare a comunitatii medicale asupra subiectului care este unul extrem de complex.

Pe agenda evenimentului s-au aflat teme de actualitate (psihoterapia ca forma de tratament in depresie, depresia in oncologie, depresia si medicina somatica, preventia depresiei, depresia psihotica ante-natala, simptome psihice frecvent intalnite in cabinetul medicului de familie, interactiuni ale medicamentelor antidepresive, stresul, tratarea insomniei, rolul medicului de familie in managementul depresiei, conceptul de Sanatate Mintala in Romania, depresia la pacientul varstnic, aderenta la tratament, reabilitarea psihosociala), acestea fiind sustinute cu entuziasm de lectori de elita din mai multe specialitati implicate in diagnosticarea, tratarea si monitorizarea pacientilor cu depresie, care au facut posibila inalta tinuta stiintifica si au asigurat originalitatea programului, atat de apreciat de cei care au luat parte la lucrari. Programul a fost creditat cu 12 puncte pentru medici si farmacisti, 9 pentru asistenti.

Printre lectorii care au dat curs invitatiei de a sustine prezentari in plen s-au aflat: Prof. Dr. Iuliana DOBRESCU, Prof. Dr. Mirela MANEA, Prof. Dr. Luiza SPIRU, Prof. Univ. Dr. Florin TUDOSE, Conf. Dr. Maria LADEA, Asist. Univ. Dr. Mircea LUPUSORU, Dr. Farm. Robert ANCUCEANU, Dr. Cristina CHEOSEAUA, Dr. Irina-Ana DAN, Dr. Alexandru PAZIUC, Dr. Simona RADU-RAUTA, Dr. Vlad STROESCU, psiholog Bogdana BURSUC si psiholog Radu STOENESCU.