Participanţi din 25 de ţări de pe toate continentele, medici specializaţi în apiterapie, cercetători, apicultori sunt prezenţi la primul Congres al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie şi al VII-lea Congres al Societăţii Române de Apiterapie, care se desfăşoară în perioada 17-21 octombrie, la Braşov.

„Apiterapia deja ajută terapia de mai multe mii de ani, dar în ultimii 50 de ani s-au făcut enorm de multe studii ştiinţifice care confirmă că aceste produse sunt extraordinare. De fapt, albina face un fel de sinteză, adună din natură tot ce este mai bun de la flori, de la plante, ori ştim că fitoterapia şi medicina clasică se bazează pe acele substanţe active care de la plante medicinale vin cel puţin în 50% din cazuri. Sunt produse care au confirmat că sunt foarte utile. De exemplu, pentru tratamentul infecţiilor care sunt rezistente la antibiotice, produsele apicole pot să reprezinte o soluţie. Aceste produse ajută în foarte multe domenii. Sunt studii făcute şi aplicaţii clinice, practic în toate specialităţile medicale, peste 45 de aplicaţii. Practic orice parte a corpului indiferent că-i spunem ochi (oftalmologie), inimă (cardiologie), ORL poate fi influenţată cu aceste produse pentru că sunt foarte multe preparate diferite”, a declarat preşedintele Societăţii Române şi Germane de Apiterapie, dr. Ştefan Stângaciu, secretar general al Federaţiei Internaţionale de Apiterapie.

În cele cinci zile ale congresului vor fi discuţii legate de partea de biofarmacologie a produselor apicole, apoi partea clinică privind tratamentul afecţiunilor şi două zile dedicate atelierelor practice în care se învaţă cum se aplică, concret, cum se utilizează, în ce doze, produsele apicole şi derivatele acestora. Sunt teme legate de tratamentul bolilor de ficat, al depresiilor, afecţiunilor imunitare, precum şi prezentări de aparate apărute pe plan mondial privind metode noi de inhalare a produselor apicole.
„Ideea generală a acestui eveniment este permiterea unui schimb de experienţă între participanţi, de la care fiecare are câte ceva de învăţat. Nu s-a mai organizat până acum un congres cu o durată atât de mare, şi cred că în toate aceste zile vor fi dezbătute o diversitate de probleme”, a spus dr. Ştefan Stângaciu.
El a precizat că există o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătăţii care coordonează studii postuniversitare ce se adresează medicilor şi farmaciştilor, România fiind singura ţară din lume care are peste 500 de medici specializaţi în apifitoterapie.

Din expoziţia organizată cu prilejul congresului se pot achiziţiona, pe lângă produsele apicole, şi o gamă variată de creme sau alte preparate din aceste produse. AGERPRES