ethica_logo.jpgFederaţia Patronatelor Farmaciilor din România „Farmacia” a anunţat miercuri la Braşov lansarea oficială a grupului de farmacii independente „Ethica”. Grupul este constituit din farmacii independente din toată ţara care în prezent funcţionează în 10 judeţe, cu un număr de 248 de farmacii.

„Scopul acestei constituiri a grupului farmaciilor independente sub marca comună ‘Ethica’ este de atenţionare a existenţei acestor farmacii independente, dar şi de a aduce o altă faţă farmaciei pentru că în acest moment datorită publicităţii care s-a făcut considerăm că farmacia, dar mai ales farmacistul este denigrat după felul cum este acum prezentat. Farmacia independentă în principal aparţine unui farmacist şi independenţa în grup rămâne pentru că, fiecare farmacie îşi va păstra independenţa economică şi administrativă. Când vezi ‘Ethica’ te gândeşti că acolo este o farmacie independentă. La nivelul ţării situaţia farmaciilor nu este prea roză pentru că foarte multe farmacii independente au dispărut şi, de fapt, şi acest lucru ne-a unit pentru a ne păstra prezenţa în domeniul farmaciilor”, a declarat Rodica Ioniţă, preşedinta Federaţiei „Farmacia”.

Sursa citată a adăugat că în prezent cea mai mare problemă a farmaciilor care este una generală, este relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate care decontează reţetele la un interval de 300-330 de zile. Acest lucru a dus la dispariţia farmaciilor independente care nu au mai putut suporta povara financiară. „Prin această asociere dorim supravieţuirea farmaciei independente care este farmacia tradiţională, care pune în principal în faţă etica în relaţia cu pacienţii şi cu partenerii săi”, a subliniat Rodica Ioniţă.

Şi preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Braşov, Maria Botezatu, a precizat că prin această asociere se doreşte reabilitarea imaginii farmacistului în ochii pacientului. „Vrem să reabilităm imaginea farmacistului în ochii pacientului. Ne bucurăm că noi suntem destul de puţini cei care ne dorim şi am avut şi norocul să avem şi independenţa profesională să o facem. Farmacia şi farmacistul au fost numai şi numai în interesul pacientului. La ora actuală a devenit o luptă şi menţinerea pe piaţă a farmacistului etic este o problemă foarte mare, dezavantajul îl au şi farmacistul şi pacientul. Vrem ca pacientul să fie corect informat, corect consiliat şi după aceea să aleagă o farmacie şi nu numai pentru faptul că primeşte un card care de foarte multe ori este o mituire. Am vrea ca după o campanie de informare pacientul să vină să ne spună dacă în farmaciile din grupul nostru găseşte ceea ce aşteaptă”, a spus Maria Botezatu.

În judeţul Braşov din cele 47 de farmacii independente, 30 au aderat la grupul de farmacii „Ethica”. Tot miercuri marca „Ethica” s-a lansat la Sibiu şi Galaţi, iar în zilele următoare la Cluj şi Timişoara, potrivit preşedintei Federaţiei „Farmacia”.AGERPRES