Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că pandemia de COVID-19 nu poate fi învinsă prin „discriminare”, prin măsuri restrictive, ci prin vaccinare, prin conştientizarea populaţiei, pentru că imunizarea inhibă dezvoltarea bolii.
„Cred că este foarte important să lucrăm pe conştientizare. Nu putem putem să-i constrângem pe oameni să facă anumite lucruri pe care nu vor să le facă fiindcă nu le înţeleg. Aşa este şi cu vaccinarea. Trebuie să aprofundăm, să îmbunătăţim campania de vaccinare, asta este, fiindcă pandemia nu s-a terminat. De asta, de fiecare dată când fac declaraţii, spun românilor să se vaccineze – este foarte important să prevenim un nou val, să prevenim răspândirea acestui virus”, a afirmat şeful statului, după ce a vizitat Parcul Natural Comana.
În opinia sa, introducerea unor interdicţii neexplicate în această etapă nu ar duce foarte departe. „Şi chiar dacă este posibil să se introducă anumite restricţii pentru persoane nevaccinate în locuri neesenţiale, cum se spune – restaurante, cinematografe şi aşa mai departe – nu rezolvă problema, rezolvă doar probleme punctuale. Problema se rezolvă prin vaccinarea în masă. Pe de altă parte, noi suntem acum deja în al doilea an de pandemie. Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări. Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, noi putem să învingem pandemia prin vaccinare”, a spus Klaus Iohannis.
Potrivit preşedintelui, scăderea numărului de cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 a fost posibilă datorită vaccinării, iar românii trebuie să înţeleagă că, în caz contrar, se riscă apariţia unui val patru al pandemiei, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene.
„Este destul de simplu de spus, este mai complicat de realizat (vaccinarea – n.r.). Însă vaccinul este disponibil la liber de câteva luni deja şi oamenii trebuie să înţeleagă că am ajuns aici, în faza în care avem puţine cazuri, şi datorită vaccinării. Şi, dacă vrem să rămână aşa, atunci vor trebui mult mai mulţi români să meargă să se vaccineze, altfel este evident că vom avea valul patru, aşa cum a apărut deja în ţările din vestul Europei, şi valul patru – trebuie s-o spunem răspicat – este valul care se întinde între cei nevaccinaţi. Ştiu că aţi citit articole, aţi auzit că şi persoane care au fost vaccinate au fost depistate pozitiv. Aşa este, dar ei nu fac boala cu simptome grele. (…) Rare, foarte rare cazuri care ajung la spital. Deci vaccinarea inhibă dezvoltarea bolii şi este vital acest lucru”, a argumentat şeful statului.
Întrebat dacă susţine obligativitatea imunizării anti-COVID pentru anumite categorii de persoane vulnerabile sau pentru profesori, medici, aşa cum se întâmplă în unele ţări, Iohannis a răspuns că „este o discuţie care va fi din ce în ce mai intensă şi la noi dacă anumite categorii trebuie obligate să se vaccineze”.
„Eu cred, de exemplu, că este inacceptabil ca personal medical să nu fie vaccinat, fiindcă oamenii se duc cu încredere la spital să se facă bine şi atunci, vă daţi seama, dacă de acolo ia virusul, omul a obţinut exact opusul a ceea ce s-a aşteptat. Şi la noi mare parte din sistemul de sănătate se face pe banii contribuabilului. (…) Este însă foarte complicat, sunt oameni care din varii motive medicale nu pot fi vaccinaţi şi aşa mai departe. Însă chestiunea trebuie discutată şi la modul de răspundere a societăţii, răspunderea persoanei. (…) Adevărul este că în jur 90% din personalul medical este vaccinat, deci deja suntem într-o zonă în care discuţia devine mai degrabă teoretică decât practică şi cei care nu sunt vaccinaţi de obicei nu sunt medici sau asistente. Este alt personal auxiliar care încă nu a înţeles foarte bine importanţa acestor proceduri”, a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis a precizat că, dacă Guvernul va propune o campanie de tip premiu, loterie sau orice altceva pentru vaccinarea anti-COVID, dacă va da rezultate, este bine-venită, dar trebuie analizat cu ce costuri. „Însă trebuie să vedem cu ce costuri. Deja vaccinul este gratuit, procedura de vaccinare este gratuită, centrele de vaccinare sunt gratuite. (…) OK, trebuie să le dăm ceva de încurajare, dar lucrurile trebuie să rămână într-o zonă a rezonabilităţii”, a explicat şeful statului. AGERPRES