Cadrele medicale trebuie protejate cu prioritate prin toate mijloacele, în contextul epidemiei COVID-19, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la începutul videoconferinţei cu managerii de spitale, cu premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi cu ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

„Experienţa internaţională, dar şi situaţiile înregistrate în ţara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecţiei cu coronavirus, trebuie să fim conştienţi de acest lucru. Ca atare, cadrele medicale – şi vorbesc de medici, asistente medicale, farmacişti, personal din laboratoare, alt personal medical – care duc greul în această luptă cu coronavirusul trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile! Prin redirecţionarea echipamentelor şi materialelor sanitare către medicii şi asistentele care luptă în prima linie şi asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante. Ştiu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar ştiu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziţii în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale. Şi în şedinţa pe care am avut-o cu premierul şi cu miniştrii în această dimineaţă am discutat lucrurile şi veţi avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveţi nevoie!”, a spus Iohannis.

El a arătat că prin amenajarea unor zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală poate fi îmbunătăţit fluxul pacienţilor.  „Instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor, repet, pentru a preveni situaţii inadmisibile cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică veţi putea să faceţi faţă acestei crize până când ea se termină. Şi se va termina şi va depinde de noi toţi câţi români vor fi feriţi de această infecţie. La fel cum depinde şi de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alţii şi să respecte măsurile de igienă recomandate de medici”, a afirmat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, sistemul medical românesc „suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetăţean”. „Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem. Din fericire, în România sunt în continuare medici şi farmacişti, cadre medicale, profesionişti care sunt 100% dedicaţi salvării pacienţilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienţilor”, a transmis Klaus Iohannis. AGERPRES