Sub sloganul ”Dacă ai sub 25 ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!” în luna iunie 2023 desfășurăm campania de informare-educare-conștientizare privind efectele consumului de alcool cu scopul de a informa populația generală și în special tinerii și adolescenții despre aceste aspecte și pentru a contribui la formarea unor valori și atitudini pozitive față de stilul de viață și la stimularea schimbărilor pozitive în comportament, legat de consumul de alcool.

Adolescența este o perioadă critică de dezvoltare iar riscurile asociate abuzului de substanțe este în mod particular ridicat. Pentru a preveni expunerea la riscurile și pericolele pentru sănătate, precum și alți factori care scad calitatea vieții la consumatorii de alcool, adolescenții trebuie să fie informați, astfel încât să nu consume alcool înainte de vârsta de 25 ani.

  • 1 din 5 adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori;
  • Frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4 % la femei comparativ cu media UE de 20,1 % la bărbați și respectiv 10 % la femei;
  • Conform studiului YRBSS 2022 3, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puțin una-două zile, în ultimele 30 de zile;
  • 1 din 10 băieți și una din 20 de fete de 15 ani din România au fost în stare de ebrietate de cel puțin 2 ori.

În contextul scăderii consumului de alcool în aproape toate țările europene, este esențial ca și în România tinerii să fie informați cu privire la riscurile și pericolele pentru sănătate, astfel încât să reducă consumul de alcool până la limita în care să poată rămâne în siguranță și sănătoși.

Nu există o „limită de siguranță” în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice! Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată!

Sursa: INSP