Iulian Trandafir, CEO Farmexpert: O voce unitară a pacienților ar putea muta munții din sănătate

Pacienții ar trebui să adopte un ton unitar, atunci când vine vorba despre apărarea drepturilor care li se cuvin. A fost îndemnul exprimat de Iulian Trandafir, CEO Farmexpert, în cadrul celei de-a cincea ediții a Conferinței Naționale dedicate asociațiilor de pacienți, parte a programului național lansat de Oameni și Companii și Farmexpert, în anul 2015. Evenimentul a reunit peste o sută de participanți și a avut loc pe 21 martie, la Hotel Pullman, București.

”Scopul nostru, în sprijinirea organizării acestui eveniment, este acela de a pune pacienții în dialog cu autoritățile și cred că este păcat că avem atâtea asociații de pacienți, care luptă pentru propriile obiective, fără un efect imediat, de cele mai multe ori. Dacă forțele s-au uni și ar exista o voce unitară, ar exista cu siguranță mai mult success, ar putea muta munții din sănătate”, a arătat Iulian Trandafir.

De aceeași părere a fost și președinte COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice), Radu Gănescu: ”Nu suntem uniți, deși suntem împreună în multe situații, ca și acum. Ideal ar fi să adoptăm și o voce unitară în fața autorităților, să ne dovedim convingători și informați, pentru a mișca lucrurile în sănătate, în comunitate.”

Întâlnirea comunității asociațiilor de pacienți a fost organizată de Oameni și Companii, cu suportul Farmexpert, Farmaciile Alphega, Novo Nordisk, Unifarm SA și COPAC (Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice).

Până în prezent, în acest program au fost organizate patru ediții ale conferințelor naționale și cinci dezbateri profesionale, la care au participat peste 300 reprezentanți ai asociațiilor de pacienți. Din momentul lansării, programul și-a propus să sprijine asociațiile de pacienți, să le ajute să se impună ca parteneri importanți pentru orice discuție legată de sistemul de sănătate din România, indiferent că este vorba despre modificări legislative, recalibrarea unor instrumente sau remodelarea și schimbarea programelor naționale din domeniul sănătății.

Peste 210 asociații de pacienți au fost identificate până în prezent și incluse în comunitatea dedicată asociațiilor, ce însumează peste 400 de contacte, cu care există o comunicare permanentă. Programul este susținut de platforme digitale precum portalul MedicalManager.ro, care include o pagină dedicată asociațiilor de pacienți și un newsletter lunar dedicat, cu peste 22 de ediții, transmise asociațiilor și altor specialiști din domeniul sănătății.