Sănătatea din România este zguduită de multe probleme de sistem, dintre care cea mai gravă este, în opinia lui Iulian Trandafir, CEO FARMEXPERT (foto), lipsa medicamentelor.

”Cred că se impune o soluție legislativă clară. În primul rând, ar trebui oprit exportul paralel și asta se poate face, dacă există voință la nivel de autorități. Acesta poate fi foarte ușor oprit, fără nicio implicație, de la comunitatea europeană. Dacă s-ar stopa acest fenomen, lucrurile vor intra ușor pe un făgaș normal. Producătorii nu vor mai avea interes să taie din cantitățile pentru România, dacă au siguranța că toată cantitatea pe care o aduc în România va rămâne aici, nu vor mai avea motiv să trimită cantități limitate, așa cum se întâmplă acum, să confirme 10-20% din comandă. Este primul pas și cel mai bun care s-ar putea face pentru asigurarea accesului pacienților la medicație”, a arătat Iulian Trandafir, în cadrul dezbaterii profesionale ”Managementul Modern al Asociațiilor de Pacienți”, ediția a IV-a, organizată pe 22 februarie, la Hotel JW Marriott, din Capitală.

”Prețul medicamentelor: există cu adevărat o criză a medicamentelor în România?” și ”Accesul Pacienților la Tratament” au fost temele evenimentului organizat de Oameni și Companii, în parteneriat cu Farmexpert și Roche.

Potrivit lui Iulian Trandafir, a doua problemă ce influențează negativ sistemul de sănătate românesc este ”reducerea de prețuri până la absurd”. ”Văd că toată lumea a înțeles prețul minim european, toți au acceptat să plătească o taxă clawback foarte mare, nedeductibilă și calculată în mod discutabil, dar să plecăm de aici și cu alte reduceri…, e evident că vor fi delistate și alte produse”, a arătat reprezentantul Farmexpert.