Impactul pandemiei COVID-19 este unul devastator pentru tot sistemul de sănătate în general, pentru lupta împotriva HIV/SIDA în mod particular”, declară Iulian Petre, Director Executiv, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), într-un interviu acordat platformei DespreHiv.ro.

Directorul Executiv UNOPA declară că situația pacienților cu HIV/SIDA este una precară în momentul de față:” Mai ales acum, în aceste zile, accesul pacienților cu HIV la servicii medicale este aproape zero, spitalele de boli infecțioase sunt blocate integral pentru COVID-19, nu se mai poate interna nimeni în spitale, iar serviciile în ambulatoriu sunt grav afectate. Despre testare, diagnosticare, servicii de suport nici nu e cazul să mai vorbim. E clar că până nu scade incidența COVID-19, vom fi în acest blocaj major.”

Impactul pandemiei asupra pacienților poate fi atenuat prin vaccinare, prevenire și carantină

”Prima modalitate de a atenua acest impact, este să scădem incidența COVID-19, prin vaccinare, prevenire, carantină, etc. Ar da posibilitatea medicilor să înceapă să se uite și la pacienții cu HIV. O altă cale ar fi ca autoritățile să fie mereu conștiente că nu există numai COVID-19 și că sunt multe alte categorii de pacienți cronici care au la fel de multă nevoie de sistemul de sănătate. Acum celelalte categorii nu mai există, ba chiar s-a inventat și un ordin care le interzice accesul în spitale. Dacă autoritățile ar avea mereu în minte și alte categorii de pacienți, cei cu HIV în cazul nostru, nu ar acționa atât de aiurea, ar inventa măsuri adecvate care să ajute și alți pacienți cronici, să le dea și lor o șansă”, susține Iulian Petre.

 Nu există serviciu de telemedicină pentru pacienții HIV/SIDA

Legătura pacient-medic a avut de suferit în toată această perioadă. Telemedicina a fost cea care a reușit să răspundă nevoilor anumitor categorii de pacienți. Cu toate acestea pacienții HIV/SIDA nu au avut pus la dispoziție acest serviciu: ”Nu există un serviciu de telemedicină pus la dispoziția pacienților HIV/SIDA de către sistemul de sănătate. Pentru ei nu se fac consultații medicale la distanță, de aceea spun că nu există telemedicină.”

 Unii pacienți, mai norocoși, au avut acces la numărul de telefon al medicului lor infecționist

”Acești pacienți au putut să mai întrebe câte ceva prin mesaje directe. În general chestiuni administrative, când să vină la tratament, cum să gestioneze anumite aspecte ale bolii. A fost mare lucru pentru aceștia, iar medicii care au permis acest tip de comunicare merită tot respectul pacienților. I-a ajutat să știe că dacă au nevoie urgentă de ceva, pot să întrebe medicul printr-un mesaj”, a explicat directorul executiv UNOPA.

Iulian Petre subliniază rolul psihologilor și asistenților sociali în întereacțiunea cu pacienții HIV/SIDA: ” De mare ajutor au fost și psihologii și asistenții sociali din spitalele unde ei există: aceștia au sunat pacienții să-i susțină și conslieze în perioadele cele mai grele și fără acces în spital, acest lucru a ajutat foarte mult.”

Situația fondurilor este o mare problemă în fiecare an

”De fiecare dată Guvernul nu e în stare să aloce fonduri suficiente pentru tot anul, ceea ce duce de fiecare dată la probleme.” Iulian Petre susține că soluțiile sunt simple și se concentrează, în primul rând, pe calcularea necesarului pe un an de zile: ”Se stiu pacienți cu HIV, ce pastile au, ce rată de creștere a noilor cazuri sau de schimbări de scheme. Pe aceasta bază, se poate calcula necesarul pe un an de zile. Acest necesar trebuie prins de la începutul anului în bugetul Ministerului Sănătății, pentru a putea ca spitalele să previzioneze și să facă o aprovizionare constantă.”

Potrivit reprezentantului pacienților cu HIV/SIDA, necesitatea unui stoc de tampon, de minim 3 luni este extrem de importantă: ”Acest stoc trebuie să fie în farmacia spitalelor, să fie rulat permanent pentru a nu expira nimic. Stocul ar putea ajuta evitarea întreruperilor de tratament, când apare o problema de achiziție, distribuție, producție de medicamente. Ar face ca schema de tratament să nu mai fie schimbată pentru că lipsește un medicament, ar da tuturor, pacienți și medici, liniștea necesară legată de tratament și ar evita stresul permanent legat de asigurarea continuității schemelor de tratament.”

 Provocările întâmpinate de UNOPA- Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA

În perioada pandemiei, UNOPA – Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA a trebuit să se adapteze: ”Într-adevar, această perioadă e o provocare și pentru noi. A trebuit să ne adaptăm activitatea, să regândim anumite acțiuni, să realizăm altfel unele lucruri. Eram obișnuiți cu activitatile față în față cu oamenii, cu pacienții nostri. A trebui să le facem la distanță, ceea ce le face uneori mai lipsite de interacțiune, de emoție, de trăire.”

Activitatea UNOPA s-a mutat în online pentru a putea răspunde nevoilor pacienților: ”Activitățle noastre de informare și educare, pe care le derulăm în școli și comunități, nu au mai fost posibile, a trebuit să le mutăm în online atât cât s-a putut. La fel, serviciile de suport pentru pacienți, au fost mutate telefonic sau online. A rămas însă o activitate intensă pe partea de promovare și apărare a drepturilor pacienților care trăiesc cu HIV. Vremurile grele pe care le trăim au afectat grav accesul pacienților la servicii de sănătate, tratament, etc. În fiecare zi avem pacienți care ne sună și ne cer ajutorul, cum să ajungă la un medic, cum să facă să nu întrerupă tratamentul, cum să își facă analize, unde să meargă pentru anumite probleme.”

 Medicii care au ales să fie alături de pacienții lor reprezintă o rețea nevăzută de ajutor

”Încercăm să-i ajutăm în măsura puterilor noastre și ne bazăm în această activitate pe suportul a zeci de medici din toată țara, care au înțeles și au ales să fie alături de pacienții lor într-un fel de rețea nevăzută de ajutor, bazată pe dorința de a ajuta și salva cum putem oamenii în aceste condiții crunte”, concluzionează Iulian Petre.