O perioadă dificilă pentru pacienții cu HIV, având în vedere că spitalele de boli infecțioase, unde ei erau tratați, au devenit toate spitale de prima linie COVID, accesul lor la consultații și analize este foarte limitat, iar spitalele abia reușesc să elibereze tratamentul, în această perioadă, în moduri diverse, la cortul de triaj sau în modurile pe care au reușit să le inventeze, pentru ca pacienții sa nu fie expuși riscurilor. Așa descrie situația bolnavilor pe care-i reprezintă Iulian Petre, Director Executiv, Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, într-un interviu pentru portalul sepcializat DespreHiv.ro.
Ploaia și frigul fac așteptarea foarte dificilă
”E foarte dificil, acum, că a venit iarna, pentru că pacienții sunt obligați să aștepte afară, în aer liber, de cele mai multe ori, iar ploaia și frigul le fac așteptarea foarte dificilă. De multe ori, nu au acces nici măcar la o toaletă. E foarte dificil să aștepți, uneori, două-trei-patru ore, în curtea spitalului, în aceste condiții. Noi, ca UNOPA, cu ajutorul sponsorilor, am reușit să ajutăm Spitalul Clinic Dr. Victor Babeș din București cu două containere care să fie folosite ca spațiu de așteptare pentru pacienți, în condiții bune si sigure”, a mai arătat Petre.
Crește riscul de eșec terapeutic
Potrivit reprezentantului pacienților cu HIV/SIDA, legătura cu medicul se ține, de cele mai multe ori, la distanță, telefonic și doar puțini pacienți au acces la consultație și analize, iar fără analizele de monitorizare specifice, nu se poate ști dacă tratamentul este eficient, de aceea crește riscul de eșec terapeutic.
Tratament prin curierat, soluție salutară
Legat de constrângerile pandemiei, pacienții cu HIV trec, după cum a arătat Iulian Petre, prin aceleași constrângeri pe care le avem cu toții. În plus, le este dificil să meargă pentru tratament, în aceste condiții de izolare și carantină, ceea ce face mai mult decât necesară introducerea de către autorități a posibilității de a se trimite tratamentul acasă, prin curierat.
”Sunt probleme legate de documentele care le sunt necesare pentru obținerea diferitelor prestații sociale, pensii, la instituții care sunt obișnuite să ceară pentru orice dovada internării în spital. Cum acum spitalele nu mai fac internări, există pacienți afectați și în acest mod”, a mai explicat directorul UNOPA.