“Un spital nu poate funcționa fără oxigen medicinal. Nu trebuie să ne mirăm că în spital pacienții au nevoie de oxigen. Oxigenoterapia este cea mai utilizată terapie într-un spital dintotdeauna. Anormal este că se ignoră cu desăvârșire normele de siguranță”, afirmă Iulia Oprea, Head of Healthcare Linde Gaz România.
Potrivit acesteia, se vorbește prea mult de lipsa banilor pentru investiții și prea puțin despre lucrurile care nu costă mult, dar fac diferența. “Instruirea periodică a personalui privind riscurile într-un spital, care nu ar însemna mulți bani, lipsește în totalitate, domeniul gazelor medicale este ignorat total. Un minim instructaj privind normele de siguranță care trebuie respectate într-un spital trebuie să li se facă tuturor pacienților la internare. Reguli care ar trebui să existe afișate în toate saloanele”, a scris Iulia Oprea pe Linkedin după incendiul care a avut loc la finele săptămânii trecute la Spitalul „Matei Balş” din București.

Ea atrage atenția că monitorizarea concentrației oxigenului, cel puțin în secțiile de ATI, incintele unde sunt depozitate butelii de oxigen sau se produce oxigen la fața locului, este o obligație conform normelor europene. “Asta nu presupune investiții uriașe. Ce se poate face cu bani puțini e, se pare, neinteresant. Investițiile uriașe în spitale noi se vor irosi și nu există nicio garanție că nu vor mai fi catastrofe similare dacă se va lucra în același mod”, conchide Iulia Oprea, Head of Healthcare Linde Gaz România.