În spitalele private controalele sunt temeinice, nu superficiale sau formale, iar neajunsurile sunt corectate fără întârziere, susţine medicul primar Istvan Zsigmond, membru în echipa managerială a unui spital privat de obstetrică şi ginecologie din Cluj-Napoca.
Potrivit lui Istvan Zsigmond, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Gynia se conformează din toate punctele de vedere legislaţiei europene, ceea ce nu se poate spune despre fiecare spital de stat în parte.
”Niciun sistem nu este perfect. Noi încercăm să prevenim accidentele de orice natură, prin măsuri tehnice şi profesionale. Prin seriozitate, dăruire, am reuşit să creştem. Ne dorim ca pacientele noastre să plece din clinică nu numai vindecate, ci şi mulţumite. Spitalul Gynia şi-a început activitatea în urmă cu doi ani şi suntem zilnic preocupaţi de buna funcţionare a unităţii sanitare”, a declarat medicul primar pentru AGERPRES.
În cei doi ani care au trecut de la deschidere, în clinică au fost asistate 1.200 de naşteri, fără probleme importante sau insuccese. 80% dintre paciente sunt din judeţul Cluj, dar la Gynia au venit şi paciente din judeţele Iaşi, Arad şi Vâlcea. În spital lucrează peste 50 de medici şi asistente, care
asigură garda continuă în specialităţile obstetrică-ginecologie, neonatologie şi anestezie şi terapie intensivă (ATI).
”Atmosfera de lucru de la Gynia este total diferită faţă de spitalele în care am lucrat anterior. Acesta ar fi un atu. Desigur, retribuţia este mai bună decât într-un spital de stat, dar şi răspunderea este cu mult mai mare. Nu ne putem permite greşeli, care s-ar repercuta nefericit asupra noastră. În spitalul nostru, fiecare naştere este asistată de doi medici ginecologi, pentru a se preveni orice fel de complicaţie. Într-un fel, părem prea grijulii, dar prin precauţii se pot evita foarte multe lucruri nedorite”, a subliniat dr. Istvan Zsigmond.
Medicii care lucrează în spital au fost recrutaţi foarte atent. Tarifele practicate sunt afişate în holul şi pe site-ul clinicii şi includ contravaloarea intervenţiei, supravegherii medicale, acoperă cazarea, alimentaţia şi medicaţia folosită, iar în cazul naşterilor include îngrijirile acordate nou-născutului, inclusiv vaccinările obişnuite. ”Din păcate nu avem contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce implică acoperirea integrală a costurilor de către pacient, dar am încercat să stabilim un preţ accesibil pentru servicii. Clinica Gynia are contracte cu case de asigurări private, dar ponderea pacientelor care au astfel de asigurări este mică. Preţurile serviciilor de spitalizare sunt fixate în euro şi este folosit, pentru fiecare lună, cursul valutar mediu al lunii anterioare”, a precizat medicul.
O naştere pe cale naturală costă 1.040 de euro iar prin cezariană, cu indicaţie medicală, 1.490. Pentru o naştere prin operaţie cezariană la cerere preţul este de 1.700 de euro. Ambulatoriul clinicii este situat la parter şi cuprinde trei cabinete şi compartimentul „Internări de zi”. La primul etaj se găsesc cinci saloane, blocul operator şi compartimentul ATI. Maternitatea se află la etajul al doilea, cu sălile de naştere şi de operaţii cezariene, neonatologia şi saloanele de lăuze. ”Am avut şi cazuri dificile, cu lăuze cu viaţa în pericol, care au fost rezolvate cu bine şi ne-au furnizat satisfacţii profesionale deosebite. Obstetrica este unul dintre teritoriile medicinei cu cele mai mari satisfacţii. În principiu, majoritatea pacientelor sunt sănătoase, iar după naştere pleacă acasă fericite, cu un bebeluş minunat în braţe. Naşterea unui copil este întotdeauna un moment emoţionant şi pentru medic”, a mai spus dr. Istvan Zsigmond. AGERPRES