Senatorul PSD Ion Rotaru a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că susţine ideea organizării de cursuri de comunicare cu personalul din spitale, pentru că s-a schimbat modul de abordare a actului medical şi este foarte necesară discuţia medic-pacient.
„Medicul trebuie să îi explice clar pacientului ce se întâmplă, care sunt perspectivele şi variantele de lucru, iar pacientul să poată opta în cunoştinţă de cauză. Comunicarea trebuie gândită şi în formula în care aparţinătorii pot intra în dialog cu medicul. Cadrele medicale trebuie să se obişnuiască să formeze o legătură cu aparţinătorii, pentru că majoritatea pacienţilor vin însoţiţi la spital, iar rudele au dreptul să cunoască situaţia pacientului, mai ales când este vorba de copii”, a declarat Rotaru.
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a anunţat că, în perioada imediat următoare, va fi organizat un curs de comunicare pentru toţi medicii, asistenţii, infirmierii şi femeile de serviciu din spitalele brăilene, pentru a-i învăţa ‘cum să vorbească şi cum să se comporte cu pacienţii’.
„Cursurile de comunicare vor începe mai întâi cu asistenţii, cu infirmierii şi cu femeile de serviciu. Vom continua şi cu doctorii, pentru că în spital comunicarea este foarte importantă. Nu te poţi adresa cu ‘mamaie’ şi ‘tataie’. Unii chiar îi reped pe pacienţi. Toată lumea trebuie să înveţe să vorbească cu pacientul. Cursurile sunt gratuite, iar la final va fi dat un test de absolvire. Cu siguranţă le va folosi acest curs”, a spus Stancu.
Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a precizat că, anul acesta, vor fi investiţi în sănătatea brăileană 15 milioane de euro, iar serviciile oferite de personalul medical trebuie să fie pe măsură. AGERPRES