bazac ion ministru.jpgMinistrul sanatatii, dr.Ion Bazac, sustine ca „decizia de incetare a contractelor unora dintre managerii din spitalele publice nu este nici politica, nu apartine nici ministrului Sanatatii, ci comisiilor desemnate prin lege”, se arata intr-un comunicat.

Potrivit ministrului, aceasta decizie este o consecinta a rezultatelor obtinute de unii manageri de spitale la evaluarile facute de comisiile locale abilitate. ”Ieri (luni seara – n.r.) mi-a fost prezentat raportul final si, in spiritul transparentei de care am dat dovada si pana in prezent, am decis publicarea acestuia pe site-ul institutiei. În continuare astept propunerile directiilor de Sanatate Publica locale pentru numirea unor manageri interimari”, declara ministrul Bazac.

Procedura de evaluare s-a desfasurat in baza regulilor stabilite in anul 2007 si prevazute in Ordinul MSP nr. 112 din 22 ianuarie 2007, privind criteriile de performanta in baza carora contractul de management poate fi prelungit sau poate inceta inainte de termen, cu modificarile si completarile ulterioare, si in Ordinul MSP nr. 1490 din 27 august 2008, privind aprobarea Metodologiei de calcul al indicatorilor de performanta ai managementului spitalului, prin care se realizeaza compararea valorilor indicatorilor rezultati din documentele depuse in dosarele de evaluare cu indicatorii asumati prin contractul de management.

Evaluarea activitatii managerilor spitalelor publice din subordinea directiilor de sanatate publice s-a realizat de catre comisii constituite la nivel teritorial, alcatuite din persoanele desemnate de la acest nivel, iar pentru unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, de o comisie din care au facut parte persoanele desemnate din cadrul MS. De asemenea, la nivelul Ministerului Sanatatii a functionat Comisia centrala de evaluare, cu misiunea de a verifica si de a urmari modul de desfasurare a evaluarii si pentru a solutiona eventualele contestatii aparute in cadrul evaluarii anuale a managerilor.

Comisiile au evaluat activitatea a 313 manageri ai spitalelor publice, dintr-un total de 431. Restul managerilor nu au fost evaluati, deoarece nu au intrunit conditiile de evaluare: numiti cu caracter interimar; nu au condus spitalul o perioada de minimum 6 luni in anul 2008; se aflau in litigiu cu Ministerul Sanatatii; si-au prezentat demisia in perioada de evaluare; se aflau in incapacitate temporara de munca. La finalul evaluarilor prezentate de comisiile locale, a rezultat ca 73 de manageri (reprezentand 24% din cei evaluati) nu si-au indeplinit indicatorii de performanta asumati prin contract – indicatori economico-financiari – motiv pentru care contractele de management ale acestora inceteaza, in conditiile legii. Ministrul sanatatii a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentantii Consiliului National al Audiovizualului, ca „nu inseamna ca toti acei manageri sunt demisi”.


”In acest moment exista o lista cu toti cei carora li se va rezilia contractul de management si voi cere Directiilor de Sanatate Publica sa faca noi propuneri. Exista posibilitatea ca directiile de sanatate publica sa propuna aceleasi persoane, ramane sa vedem daca isi vor asuma un nou contract de management. Contractul de management era valabil trei ani, el s-a terminat”, a precizat Bazac. Oficialul a precizat ca eventualele schimbari se vor face incepand cu 15 mai.