Sistemul de sănătate trebuie să lege finanţarea de performanţă, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, care a precizat că mecanismele de plată prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă vizează alocări după acest principiu.
„Acum măsurăm primitiv, raportăm nişte costuri aproximative, raportăm număr de pacienţi şi centralizăm şi raportăm pe cazuri de boală şi pe anumite patologii. Cred că putem să gândim mult mai proactiv toată această activitate, să nu ne oprim la a solicita furnizorilor medicali nişte date numerice (…) şi cred că trebuie să legăm finanţarea de performanţă, pentru că e clar că e singurul mecanism care va duce la creşterea performanţei în viitor. Noi avem prevăzut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pilotarea unor mecanisme de plată pe performanţă, este, practic, obiectivul I al reformei I a componentei sănătate pe care l-am stabilit”, a afirmat Mihăilă, la o dezbatere pe domeniul sănătăţii.
Ea a adăugat că, dacă lucrurile funcţionează bine, aceste mecanisme de plată pe bază de performanţă se vor extinde la nivel naţional. „Avem, de exemplu, prevăzute nişte stimulente financiare pentru spitale şi pentru furnizorii de servicii de sănătate care obţin certificări naţionale sau internaţionale ale calităţii actului medical şi, evident, cred că secretul este să legăm finanţarea de o certificare a calităţii sau de certificarea performanţei şi aceste două obiective le avem stabilite în PNRR”, a explicat ministrul Sănătăţii.
„Ce simt eu este că există o distanţă foarte mare între unde a rămas administraţia din punct de vedere al inovării şi digitalizării şi unde se află toată această inteligenţă şi creativitate pe care o găsim în mediul privat, în sectorul organizaţiilor nonguvernamentale şi cred că ce încercăm să facem este să conectăm aceste două resurse, aşa încât şi statul şi administraţia să devină dezirabile pentru creativitate şi pentru inovare. (…) Cred că, pe lângă asigurarea accesului pacienţilor la servicii de vârf, trebuie să gândim şi o sustenabilitate a sistemului sanitar. Asta înseamnă că noi trebuie să ne preocupăm tot timpul să asigurăm accesul pacienţilor şi la servicii preventive. (…) Ştim deja că este mai ieftin să previi decât să tratezi, aşa cum este mult mai ieftin să tratezi dacă ai diagnosticat la timp sau aşa cum este mult mai ieftin dacă ai diagnosticat şi ai tratat să incluzi acel pacient într-un program de recuperare care să îl întoarcă la viaţa activă”, a spus Ioana Mihăilă. AGERPRES
- COVID-19
- EVENIMENTE
- ASOCIAŢII DE PACIENŢI
- CAS
- CLINICI PRIVATE
- DSP
- FARMA
- INSTITUŢII
- LEGISLAŢIE
- MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
- ORGANIZAŢII
- SPITALE
- PREVENŢIE
- INOVAŢIE
- COMUNITĂŢI PROFESIONALE
- ATI
- Boli Infecţioase
- Boli Rare
- Cardiologie
- Chirurgie
- Dermatologie
- Diabet
- Endocrinologie
- Epidemiologie
- Estetica medicala
- Gastroenterologie
- Genetica
- Ginecologie
- Hematologie
- Hemofilie
- Hepatite
- HIV
- Medicina de familie
- Neurologie
- Nefrologie
- Nutritie
- Obezitate
- Oncologie
- Ortopedie
- Pediatrie
- Pneumologie
- Radiologie
- Stomatologie
- Transplant
- Tromboza
- Urologie
- COMPANII
Selectați Pagina