maternitate brasov.JPGReabilitarea corpului nou al Maternităţii Braşov, clădire construită în anul 1987, a fost încheiată în totalitate, joi inaugurându-se recepţia şi saloanele de primiri urgenţe.

Investiţiile făcute în acest corp de clădire, începând din anul 2012, au vizat reabilitarea integrală a ambulatoriului cu fonduri europene, în valoare de 400.000 de euro, precum şi înlocuirea lifturilor, reabilitarea a peste 10 saloane în regim hotelier, construcţia mansardei, reabilitarea spălătoriei spitalului, toate cu fonduri din bugetul Consiliului Judeţean în valoare de 1,2 milioane de lei.

„Maternitatea şi Consiliul Judeţean Braşov au dus la final acest important proiect, într-un spital public, care acum arată la fel de bine ca şi unul privat. Cu excepţia ambulatoriului reabilitat cu fonduri europene, restul sunt bani din bugetul Consiliului Judeţean. Eu sper ca în luna decembrie să începem lucrările la corpul vechi al spitalului, o investiţie de 30 de milioane de lei, un proiect cu Banca Mondială. În urma discuţiilor avute la Ministerul Sănătăţii, este posibil ca în două săptămâni să fie semnat contractul cu firma de construcţii, în aşa fel încât spre finalul anului viitor să putem avea gata şi clădirea veche a Maternităţii”, a spus preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu.
La rândul lui, managerul Maternităţii, dr. Mircea Preda a arătat că această reabilitare este importantă pentru imaginea Maternităţii.

„Atunci când intri prima dată într-un spital, la urgenţe, la recepţie, atunci se creează prima impresie cu care rămâne pacienta. Am dorit ca fiecare pacientă care vine la Maternitate să nu mai aibă un sentiment de angoasă, de spaţiu închis, întunecat cum era până acum. Am dorit să îmbunătăţim în primul rând relaţia dintre spital şi paciente şi eu cred că am reuşit după aceste investiţii. Totul arată altfel şi mulţumim Consiliului Judeţean pentru ajutorul dat în acest sens”, a spus Mircea Preda.
Managerul Maternităţii a mai precizat că, în prezent, spitalul se confruntă cu două probleme majore, modernizarea corpului vechi al clădirii şi cea de-a doua, încadrarea Maternităţii la nivel de spital regional, Direcţia de Sănătate Publică Braşov anunţându-l că s-au obţinut avizele Ministerului Sănătăţii şi se aşteaptă cel al Comisiei interministeriale, probabil la începutul anului viitor.
Referitor la contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de sănătate, dr. Mircea Preda a punctat faptul că acesta acoperă strict numărul de naşteri.

„Din păcate, noi avem o mulţime de alte patologii de natură ginecologică şi de obstretică ce nu se pot rezolva pe foi de zi şi din păcate rămân nerezolvate. Avem de returnat către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate suma de 170.000 de lei pentru că nu au existat bilete de trimitere pentru foile de zi. Suntem Maternitate de gradul III respectiv 2 M, dar suntem singura Maternitate de acest grad din ţară care suntem finanţaţi la nivelul unui Maternităţi de gradul V”, a explicat sursa citată.
Maternitatea din Braşov are un număr de 275 de paturi, gradul de ocupare fiind între 60-70%. Lunar au loc între 300-350 de naşteri. În ceea ce priveşte personalul medical, ocuparea posturilor este undeva la 60% din necesar, spitalul confruntându-se cu o lipsă serioasă de asistenţi medicali şi infirmiere. La maternitatea din Braşov vin paciente şi din judeţele Covasna şi Harghita. AGERPRES