Un centru de radioterapie şi o nouă secţie de oncologie se vor construi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, studiul de fezabilitate şi valoarea investiţiei, de 42,5 milioane lei, fiind aprobate, într-o şedinţă extraordinară, de Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara.

Ansamblul va funcţiona într-o clădire nouă, centrul de radioterapie urmând să-i scutească pe pacienţii oncologici de deplasarea în alte clinici din ţară pentru tratamentul necesar bolii. Secţia de oncologie va avea 45 de paturi şi va fi prevăzută şi cu saloane de zi.

„Potrivit studiului de fezabilitate, ne propunem construirea unui corp de clădire cu demisol, parter şi două etaje. În clădire, pe lângă centrul de radioterapie, care va fi amenajat la demisol, şi centrul de chimioterapie şi saloanele pentru spitalizarea de zi – de la parter, la cele două etaje va funcţiona noua Secţie Oncologie, dotată cu 45 de paturi. În prezent, secţia se află într-un spaţiu pavilionar, fiind dotată cu un număr insuficient de paturi. În lipsa unui centru de radioterapie, pacienţii de la Deva sunt nevoiţi să meargă pentru tratament în alte unităţi din ţară”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.

Consilierii judeţeni au mai avizat favorabil documentaţia şi indicatorii tehnico-economici pentru montarea unui ascensor pentru persoane la secţia de Boli Infecţioase a spitalului, valoarea investiţiei ridicându-se la 720.000 de lei.

„Secţia Boli Infecţioase funcţionează într-un spaţiu independent, un pavilion aflat în curtea spitalului, şi este compusă din parter şi etaj. Este ştiut faptul că situaţia epidemiologică din ultimii doi ani a crescut presiunea pe această secţie şi, în continuare, adresabilitatea pacienţilor rămâne una ridicată. Din acest motiv, dar şi pentru siguranţa transportului cu targa la etajul clădirii, a pacienţilor aflaţi în stare gravă, am decis construirea unui lift cu o sarcină nominală de 1600 kg. Ascensorul se va realiza pe o structură independentă, legată articulat de clădirea secţiei. Durata de realizare va fi de patru luni”, a explicat preşedintele CJ Hunedoara.

În cadrul şedinţei CJ Hunedoara a mai fost aprobată recompartimentarea unui spaţiu în care să poată fi amenajată o farmacie cu circuit închis necesară pentru activitatea Serviciului Judeţean de Ambulanţă. AGERPRES