Calitatea serviciului sanitar din cele 18 spitale, preluate cu opt luni in urma de catre Primaria Generala a Capitalei, s-a imbunatatit vizibil dupa investitiile facute in anul 2009, respectiv a peste 40 milioane euro, a declarat joi directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti,Marius Savu, la prezentarea Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca”, din cartierul Berceni.
Potrivit acestuia, efortul financiar a fost concretizat in imbunatatirea tehnicii medicale, reconditionarea cladirilor, tot ceea ce inseamna fatada, izolare termica. Marius Savu a precizat ca necesarul financiar pentru solutionarea tuturor problemelor din spitalele preluate ar fi de aproximativ 100 milioane euro.
In ceea ce priveste numarul pacienti din afara Capitalei, care au beneficiat de serviciile medicale oferite de spitalele preluate de Primaria Capitalei, Savu a spus ca jumatate dintre acestia sunt din alte localitati iar jumatate din cei dintre acestia provin din mediul rural. „Pana acum, in aceste spitale, investitiile au fost minime, pentru ca la nivelul autoritatilor centrale, focalizarea s-a facut pe institute, spitale de urgenta, iar acestea au ramas, undeva in urma. Lucrurile nu pot sa evolueze daca actualele investitii pe care le-am facut nu ar fi cuprins si imbunatatirea platoului tehnic”, a subliniat Savu.
Potrivit acestuia, in momentul de fata sunt cateva spitale „cu care putem sa iesim in fata, in tara si nu numai”. Astfel, spitalul Foisor are cel mai modern aparat de radiologie, apropo de proteze de sold. De asemenea, Spitalul Malaxa este, in momentul de fata, singurul spital din Romania pentru pacienti supraponderali. Practic, in fiecare spital, in functie de specificul lui, s-a facut cate ceva, cum ar fi aducerea unor aparate de anestezie noi, inlocuindu-le pe cele care erau din 1964, a explicat directorul ASSMB. El a mai exemplificat cu dotarea, de la „zero”, a Spitalului Carol Davilla, care a fost preluat de catre Primaria Capitalei, „o cladire frumoasa, dar goala”. In momentul de fata, spitalul este o cladire functionala, cu aparatura moderna.
Legat de partile mai putin vizibile ale investitiilor in spitalele bucurestene, directorul ASSMB a spus ca acestea s-au concretizat in schimbarea infrastructurii, a sistemului de incalzire la spitale precum „Cantacuzino”, „Caritas” si „Babes”. „Am terminat anul fara datorii, ceea ce in alte spitale nu cred ca se intampla. Sper ca bolnavii sa nu fi avut nevoie sa cumpere medicamente, in spitalele noastre”.
Referindu-se la proiectele din 2010, oficialul Primariei Capitalei a precizat ca investitiile vor fi canalizate pe partea de cazare a spitalelor, precum si pe demararea unor constructii noi spitalicesti, lucru care nu s-a mai intamplat in Bucuresti, de aproximativ 30 de ani, cu exceptia unei aripi noi la Spitalul „Carol Davilla” si cu cea de la Spitalul „Coltea”, „unde se construieste de zece ani incoace”.
Legat de investitiile viitoare, directorul Savu a spus ca nu se poate pronunta cu exactitate pana la sedinta de buget din februarie. El a adaugat ca, din punctul sau de vedere, nevoile sunt mari – „undeva la peste 100 milioane euro. „Nu cred ca municipalitatea o sa-si poata permite aceasta suma, si atunci va exista o prioritizare a celor opt proiecte pe care le-am propus Consiliului General al Capitalei”, a spus Marius Savu. El s-a referit la construirea unui nou spital de copii, respectiv modernizarea Spitalului „Gomoiu”, pe langa cele existente, Spitalul „Gr. Alexandrescu” si „Budimex”. De asemenea, in sectoarele 2 si 3, s-a constatat o lipsa acuta a spitalelor pentru copii.
De asemenea, Marius Savu a aratat ca se impune construirea unui spital nou, in curtea Spitalului Colentina. „Nu vrem sa marim numarul de paturi, ci vrem sa le transferam din sistemul pavilionar intr-un spital ultramodern, profitand de faptul ca avem si o finantare europeana, pe cercetare, care va reface vechea cladire. Deci, vom putea avea un complex de cercetare si medical, daca fondurile vor fi aprobate”, a spus Savu. Cel de-al treilea proiect vizeaza extinderea spitalului „Foisor”, care nu are partea hoteliera suficient de bine dezvoltata si, de asemenea, si partea de recuperare este ramasa in urma.
Al patrulea proiect se refera la ridicarea unui nou spital, „daca va fi posibil, in spate, la buco-maxilo-facial in curte”, in tot ceea ce inseamna chirurgia fetei, a gatului, parte de interventie in chirurgicala in zona dentara. Celelalte proiecte, de dimensiuni mai mici, se refera la mansardarea spitalului Sf. Luca, pentru nevoile pe partea de geriatrie si oncologie. La Spitalul Filantropia se intentioneaza tot o mansardare, a mentionat Savu Potrivit altor informatii furnizate de catre oficialul ASSMB, in cele 18 spitale preluate de catre Primaria Capitalei, anul trecut, au fost tratati aproximativ 230.000 de pacienti, numarul paturilor fiind de 5.000, iar al angajatilor de aproximativ 3.000, comparativ cu Asistenta Publica din zona Parisului (Franta), care cuprinde 24 de spitale si 90.000 de angajati. Pe de alta parte, directorul general al ASSMB a trecut in revista stadiul investitiilor de la spitalul Sf. Luca, acestea cifrandu-se la 3,8 milioane lei – bani folositi pentru dotari si pentru fatade si izolare termica. AGERPRES