Fabrica de aparatură şi instrumentar medical a companiei italiene Genko Med Group SA, din Suceava, a inaugurat, miercuri, o nouă linie de producţie de suturi chirurgicale.

Vicepreşedintele Genko Med Grup SA, Michele Spagnoli, a declarat după inaugurare că investiţia, care se ridică la circa 2,5 milioane de euro, va deveni un punct forte al fabricii din Suceava. El a spus că, deşi contextul economic naţional şi european nu este favorabil, compania italiană intenţionează să continue investiţiile şi să creeze noi locuri de muncă. Spagnoli a subliniat că firma plăteşte toate contribuţiile către statul român şi că, deşi lucrează în România cu forţă de muncă autohtonă, vânzările în ţară sunt mici.

‘Vreau să vă spun că lucrăm în România, dar vindem puţin în România. Sper că noua guvernare va pune accent pe producătorii autohtoni şi nu pe importatori’, a spus Spagnoli.
La rândul său, directorul fabricii din Suceava, Aurelian Mateiciuc, a declarat că noua linie de producţie este o concepţie a specialiştilor grupului italian. Mateiciuc a precizat că firma italiană a investit din 2007, când a început producţia la Suceava, şi până în prezent 6 milioane de euro. Potrivit lui Mateiciuc, fabrica are 76 de angajaţi, dar se vor putea crea încă cel puţin o sută de locuri de muncă în funcţie de răspunsul pieţei. Totodată, Mateiciuc a spus că firma urmează să deschidă o nouă linie de producţie la Suceava, un trocar chirurgical care ar putea reprezenta o noutate mondială pentru chirurgia laparoscopică şi este tot un concept al specialiştilor italieni.

„Suntem în faza de cerere de ofertă pentru matriţe’, a spus Mateiciuc.
La inaugurarea acestei linii de producţie au participat liderii USL Suceava, deputatul PSD Ioan Cătălin Nechifor şi liberalul Ştefan Alexandru Băişanu, reprezentanţii firmei susţinând că au invitat toate autorităţile locale, dar din motive pe care nu le cunosc acestea nu au onorat invitaţia.
În opinia lui Nechifor, care este candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Suceava, fabrica de la Suceava este o investiţie serioasă şi că, într-o situaţie de criză financiară, ajutorul din partea statului trebuie să vină pentru produse tehnologice de vârf.
‘Avem un produs tehnologic de vârf şi e paradoxal că România nu poate să cumpere astfel de produse’, a spus Nechifor. AGERPRES