spit jud targu mures.jpgSpitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a inaugurat luni un sistem modern de porţionare şi de livrare a hranei pentru bolnavii internaţi, în valoare de circa 160.000 de euro, bani proveniţi din sponsorizări de la două companii importante din Târgu Mureş.

„În orice unitate spitalicească cu paturi din România, servirea hranei către bolnavi trebuie să fie în concordanţă cu cerinţele impuse de HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza riscurilor în cadrul sistemelor de management al igienei -n.r.) şi a normelor de alimentaţie publică din unităţile de asistenţă medicală. Prin implementarea noului sistem de porţionare şi livrare a hranei în tăvi compacte pentru fiecare bolnav, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş creşte calitatea serviciilor acordate pacienţilor din punct de vedere al alimentaţiei la nivel european. Acesta este cel mai mare sistem de acest gen din ţară, dat fiind faptul că SCJU Târgu Mureş are o medie anuală de circa 1.000 de bolnavi pe zi”, a declarat presei Ovidiu Butuc, managerul SCJU Târgu Mureş.

Potrivit managerului SCJU Târgu Mureş, acest nou sistem va duce la eliminarea pierderilor pe parcursul procesului de repartiţie a mâncării, adică se poate realiza o economie peste 90.000 de euro anual, calculând cu norma alocată prin lege de Ministerul Sănătăţii, la un meniu comun de 7 lei/zi, o medie anuală de 1.200 bolnavi/zi şi un grad de ocupare a paturilor de 95%. „În zona bucătăriei calde va funcţiona un sistem de porţionare şi distribuire a hranei, compus din două benzi transportoare tăvi pentru porţionare, iar acest sistem de porţionare şi distribuire se va aplica pentru servirea mesei principale (a prânzului)”, a mai arătat managerul SCJU Târgu Mureş.

Acesta a spus că implementarea sistemului presupune şi o spălare automată a veselei, se va renunţa la procesul manual, fapt ce va duce la reduceri a consumului de apă şi de detergenţi cu până la 60%.

Specialiştii susţin că, pe lângă creşterea calităţii igienei, bolnavii vor primi hrana la o temperatură de 65 de grade Celsius. AGERPRES