sibiu_spitjud.jpgPacienţii care au o urgenţă, persoanele cu dizabilităţi, copiii, vârstnicii, şomerii vor fi consultaţi gratuit începând de săptămâna viitoare la cel mai modern centru stomatologic universitar de stat, singurul deschis non-stop, cel din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Sibiu. Acesta a fost redeschis după câţiva ani şi după investiţii care se ridică la 600.000 de euro, a anunţat dr. Mihaela Cernunşcă-Miţariu, prodecanul Facultăţii de Medicină.

”De serviciile clinice, beneficiază întreaga populaţie a Sibiului, în cazul unor urgenţe, în cazul unor accidente, agresiuni, cheltuielile sunt decontate. În cazul unor patologii de prevenţie, avem parteneri. (…) Urgenţele, cancerele, prevenţia copilului vor fi gratuite. Vom deservi cazuri sociale ale populaţiei. Persoanele cu dizabilităţi vor avea o majoritate prioritate din partea noastră. Copiii cu autism, o să-i deservim cu gratuitate”, a explicat dr. Mihaela Cernunşcă-Miţariu, prodecanul Facultăţii de Medicină.

Începând de luni, orice urgenţă va putea fi tratată de chirurgii, specialiştii şi medicii primari stomatologi, în acest centru stomatologic universitar. Tot de luni, cazurile sociale, şomerii, pensionarii, bolnavii cu dizabilităţi, copiii, toţi cei care nu au bani să meargă la un dentist, la un cabinet privat, se pot programa pentru a fi consultaţi gratis, la acest centru stomatologic universitar de stat.

În prezent, cele mai multe cabinete stomatologice de stat sunt asaltate de pensionari săraci, care nu îşi pot pune proteze sau să îşi facă implanturi, din cauza lipsei banilor. La centrul stomatologic universitar din Sibiu, pensionarii vor putea să îşi pună proteză sau să îşi facă implanturi, cu costuri mai mici decât în cabinetele private. În anumite cazuri, e posibil chiar să se facă lucrări dentare gratis pentru pensionari.
”Un pensionar dacă are o patologie de urgenţă, clar, gratuit. Dacă îşi doreşte o proteză totală, se adresează Departamentului de Proteză Totală, prin partenerii noştri, poate realiza la costuri minime sau complet susţinute de parteneri, aceste servicii. Şi pensionarii au ocazia să primească lucrări implantoprotetice, dacă echipa de specialişti decide că este real un caz social, că nu poate beneficia de un alt serviciu care să-i redea demnitatea, foarte mulţi dintre ei, din cauza impactului economic, nu îşi pot permite nici cele mai simple servicii stomatologice”, a mai declarat dr. Mihaela Cernunşcă-Miţariu, prodecanul Facultăţii de Medicină.

De asemenea, copiii cu probleme dentare, mai ales cei bolnavi, cu dizabilităţi, în mod special cei autişti vor putea fi trataţi gratis la centrul stomatologic universitar renovat. Numai în judeţul Sibiu sunt 126 de copii autişti, potrivit Elenei Tudorache, preşedinte Fundaţiei UCOS, singura din judeţ care se ocupă de aceşti copii.

Noul centru stomatologic universitar va însemna un câştig şi pentru cei 300 de studenţi stomatologi, care astfel vor putea să înveţe meserie. Cei din ultimii ani, vor putea asista la intervenţiile făcute aici, alături de medicii specialişti. Mai mult, aici va exista un centru de simulare pentru studenţi.
Centrul stomatologic universitar de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este singurul din judeţul Sibiu care va fi deschis non-stop şi care are Terapie Intensivă şi bloc operator. În municipiul Sibiu, numai la Spitalul Militar mai există un doctor chirurg de maxilo-facială.

Pentru redeschiderea centrului stomatologic universitar, s-au investit 600.000 de euro, din care jumătate contribuţia partenerilor, 245.000 de euro de la Universitatea Lucian Blaga, pentru aparatură şi dotări, iar Consiliul Judeţean a contribuit cu 70.000 de lei, pentru reparaţii.
Anul trecut, au existat 500 de cazuri de urgenţe mari stomatologice şi peste 2.000 de cazuri care au avut nevoie de specialiştii de maxilo-facială de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu, potrivit dr. Mihaela Cernunşcă-Miţariu, prodecanul Facultăţii de Medicină. AGERPRES