spit jud zalau.jpgCirca 1,3 milioane de lei au fost investiţi în lucrările de reabilitare şi modernizare ale spălătoriei din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău – cea mai mare unitate sanitară din Sălaj, aceasta devenind astfel una dintre cele mai moderne spălătorii din ţară, potrivit conducătorilor instituţiei.
„O spălătorie de spital nu e o spălătorie oarecare, din moment ce obiectivul principal era acela de a da siguranţă şi confort atât bolnavilor, cât şi personalului din Spital. Pentru că dincolo de îndepărtarea unor pete mai mult sau mai puţin dificile, partea de dezinfecţie şi sterilizare este foarte importantă pentru reducerea infecţiilor nosocomiale”, a declarat miercuri, la inaugurarea noii investiţii, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.

Spălătoria este organizată după standardele europene, cu circuite care fac ca lenjeria murdară să nu intre în contact cu cea curată, dar şi cu sisteme de protecţie a persoanelor care lucrează acolo. „Poţi să ai o sterilizare foarte performantă, dacă celelalte funcţionalităţi din spital nu sunt pe măsură, iar actul medical şi sănătatea pacientului poate suferi. Tocmai de aceea, reabilitarea acestei secţii reprezintă încă un pas în modenizarea Spitalului Judeţean, pentru a putea face faţă tuturor cerinţelor sălăjenilor care la un moment dat îşi pierd sănătatea”, a adăugat Tiberiu Marc.

Noua spălătorie este dotată cu cinci maşini de spălat noi, patru uscătoare, două calandare, masă şi presă pentru călcat, o masă de inspecţie, 22 de cărucioare noi, un sistem de ventilaţie centralizat şi individualizat, un sistem de evacuare abur, dar şi circuite şi instalaţii noi, sumele investite fiind atât din fondurile proprii ale unităţii şi ale Consiliului Judeţean Sălaj, cât şi din cele ale asociaţiei Medical Support in România, care a contribuit la partea de dotare. „Nu mai există în ţară o asemenea spălătorie. Este cea mai nouă, dar si cea mai modernă şi bine dotată din ţara”, a afirmat Laurenţiu Barna, managerul Spitalului Judeţean, care a subliniat faptul că se are în vedere oferirea de servicii şi altor spitale.

„Până acum plăteam cam 180 de milioane de lei pe lună pentru 500 de kilograme de lenjerie trimisă zilnic pentru spălare la Bucureşti. Însă urmează să facem un bilanţ al costurilor, şi poate vom reuşi să facem şi puţină economie. Însă trebuie să ţinem cont că noi nu doar spălăm rufele, ci le şi dezinfectăm. Şi poate vom reuşi să atragem şi alte spitale din zonă, care nu au servicii de spălătorie atât de performante”, a precizat Barna. AGERPRES