Pacienţii din Alba pot din această săptămână să efectueze investigaţii RMN în judeţ, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, nemaifiind nevoiţi să se deplaseze la Sibiu sau la Cluj Napoca pentru o asemenea operaţiune.
Spitalul din Alba Iulia a achiziţionat un aparat RMN, de tip Siemens, pentru care s-a accesat un credit furnizor, garantat de către Consiliul Judeţean Alba, în valoare de peste 4,6 milioane de lei. Costul efectiv al aparatului este de aproape 3,3 milioane de lei. Creditul a fost luat pe o perioadă de şase ani, urmând să fie plătit în peste 70 de rate, din venituri proprii.
Managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a subliniat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul inaugurării aparatului RMN, că spitalul din Alba ar fi singurul din ţară care a achiziţionat doar din investiţii proprii un asemenea aparat. Nicoleta Coşarcă a apreciat că unitatea va putea rambursa anticipat creditul accesat pentru cumpărarea RMN-ului. Demersurile pentru achiziţionarea unui asemenea aparat au început în urmă cu un an şi trei luni, dar prima licitaţie a eşuat.
Toţi pacienţii din Alba care au necesitat, în ultimii doi ani, o investigaţie de imagistică prin rezonanţă magnetică au fost obligaţi să se deplaseze la clinici private din Sibiu şi Cluj-Napoca. Directorul financiar al SJU Alba Iulia, Diana Mârza, a declarat, marţi, că lunar se achitau pentru serviciile prestate de aceste clinici 26.000 de lei, la care se adăugau cheltuielile de transport, cu ambulanţa, de circa 14.000 de lei. Pacienţii care nu erau internaţi îşi suportau singuri cheltuielile privind transportul.
Lunar, vor putea fi efectuate la aparatul inaugurat marţi un număr de 60 de investigaţii prin contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă gratuitate pentru pacienţii asiguraţi şi cei internaţi. „Avem un buget suficient şi cel puţin în primele două luni nu vom fi puşi în situaţia de a anunţa că nu mai avem fonduri. Pentru cei care doresc să facă o asemenea examinare mai repede decât sunt programaţi, aceasta se poate face contracost”, a declarat managerul spitalului.
Odată cu preluarea sa în administrare de către CJ Alba, spitalul a fost supus unor ample lucrări de reabilitare şi de dotare cu aparatură medicală. Astfel, din aprilie, în urma unei investiţii de peste 1,2 milioane de lei, la spitalul din Alba Iulia sunt posibile, după foarte mulţi ani, intervenţiile chirurgicale oftalmologice, după ce Compartimentul de specialitate a fost dotat cu bloc operator şi cu aparatură de ultimă generaţie.
Tot la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în februarie a avut loc inaugurarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a fost reabilitată şi modernizată integral, printr-o investiţie totală de 1.250.000 de lei. Secţia de ATI a fost prima reabilitată după preluarea unităţii de către Consiliul Judeţean Alba.
Singura secţie de Oncologie din judeţul Alba, cea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, a fost inaugurată în septembrie, după aproape doi ani de la demararea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a noului sediu, printr-o investiţie de peste 3,5 milioane de lei, din care aproape 2,3 milioane de lei alocaţi de la bugetul Consiliului Judeţean.
În această săptămână vor fi inaugurate şi cele patru lifturi existente în spital. Construite în urmă cu patru decenii, vechile lifturi au fost înlocuite printr-o investiţie de aproape 600.000 de lei, bani alocaţi de către CJ.
Preşedintele Ion Dumitrel a afirmat marţi că şi în 2013 cele mai mari investiţii pe care le va derula Consiliul Judeţean vor fi în infrastructura de sănătate. AGERPRES