Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, pune, din această săptămână, şi la dispoziţia pacienţilor care nu sunt internaţi, o serie de investigaţii pulmonare gratuite pentru stabilirea unui diagnostic complet, analizele făcându-se pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant şi în urma unei programări.

„Vorbim, de exemplu, de testarea capacităţii de difuzie (DLCO), pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală, test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). (…). Un alt test ce poate fi realizat gratuit, în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistenţă a muşchilor respiratori, atât a celor responsabili de inspir, cât şi a celor utilizaţi în timpul expirului. Putem realiza chiar şi o provocare bronşică pentru a evalua reacţia căilor respiratorii la anumite substanţe ce pot declanşa bronhospasmul şi wheezingul (respiraţia şuierătoare)”, a declarat, vineri, pneumologul Noemi Suppini, coordonator Laborator Explorări Funcţionale în cadrul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara.

Toate aceste investigaţii ajută medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet şi administrarea unui tratament corespunzător.

Dr. Noemi Suppini spune că există şi anumite contraindicaţii care necesită temporizarea efectuării testării, cum ar fi hemoptizia, fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu trei ore înaintea testării, intervenţiile chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau un istoric de infarct recent (în ultimele trei săptămâni).

Sistemul complex de testare funcţională pulmonară permite realizarea, într-un timp relativ scurt, a tuturor acestor investigaţii, care se pot efectua printr-o internare de zi.

„Pentru că aparatul este unic în vestul ţării, am luat deja legătura cu colegii pneumologi din judeţele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiş, ci şi pacienţi din Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi chiar Bihor”, punctează dr. Noemi Suppini. AGERPRES