Medicul Florin Roșu, coordonatorul Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, are un optimism care dă speranță în aceste zile. Spune că dacă fiecare dintre noi am sta o zi în preajma pacienților din Anestezie și Terapie Intensivă am realiza cât de frumoasă este viața și cât de puține avem nevoie de fapt pentru a fi fericiți. De la începutul pandemiei, în cele nouă paturi ale Compartimentului au fost tratate cele mai grave cazuri din toată zona Moldovei și a văzut atât tineri care s-au stins deși erau „aparent sănătoși”, cât și cum a intervenit epuizarea întregului personal medical după aceste patru luni. Medicul crede însă că încă nu știm în totalitate cu ce fel de boală ne confruntăm.

Reporter: La început au fost rostogolite informații conform cărora copii nu ar fi afectați de acest virus. Cât de afectați sunt și cum le este influențată starea de sănătate pe viitor?

Medic Florin Roșu: SARS COV2 nu ocolește copiii, aceștia dezvoltă boala, până acum au făcut doar forme ușoare, care nu au necesitat îngrijire în terapie intensivă, nu știm încă ce va fi pe viitor. De asemenea, deocamdată nu sunt făcute studii referitor la posibilele sechele pe care ar putea să le lase SARS COV2 la copii, avem doar patru luni de când am început să tratăm pacienții, suntem la început, nu știm exact cum va evolua pacientul post vindecare. Este încă o boală cu foarte multe necunoscute, o boală tânără, o boală cu care nu avem încă experiență.

 

 

 

Continuarea interviului pe www.zdi.ro