endoscopie.jpgO intervenţie medicală endoscopică în cazul unei boli rare a esofagului a fost realizată în premieră în România, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „O. Fodor” din Cluj-Napoca. Medicul Marcel Tanţău a declarat că intervenţia a fost făcută pentru tratarea unei boli rare a esofagului, Achalazia, care până în prezent se făcea prin şedinţe endoscopice repetate de dilatare a esofagului cu un balonaş sau în operaţie chirurgicală laparoscopică.

„Prima intervenţie medicală endoscopică în premieră în România şi în Europa de Sud-Est a fost realizată la o pacientă de 41 de ani, diagnosticată cu Achalazie, o boală rară a esofagului, care nu permite trecerea alimentelor în stomac, iar în esofag se poate aduna peste un kilogram de alimente”, a spus medicul Marcel Tanţău.

El a explicat că tratamentele clasice prezentau dezavantajul că pacienţii dezvoltau reflux esofagian. Noua tehnică, numită miotomie perorală endoscopică, este una minim invazivă şi prevede introducerea unui endoscop prin orificiul bucal, efectuarea unei breşe la nivelul mucoasei esofagului, prin realizarea unui tunel prin care avansează cu endoscopul, după care se secţionează stratul muscular circular şi sfincterul esofagian inferior. Această metodă a permis pacientei să-şi reia alimentaţia în decurs de 48 de ore, iar durata de spitalizare post-operatorie a fost de patru zile.

Noua tehnică a fost dezvoltată de un medic japonez şi a fost prezentată la Cluj în cadrul unui workshop, în 2011. Potrivit lui Marcel Tanţău, de acum echipa de medici de la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj şi-a propus să realizeze două-trei astfel de operaţii pe lună. El a precizat că în România sunt înregistrate anual în jur de o mie de cazuri de Achalazie. AGERPRES