O echipă de medici de la Secţiile de Ortopedie şi Traumatologie şi Chirurgie Generală II ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a realizat o intervenţie chirurgicală de rezecţie de punte osoasă cu machetă personalizată 3D asupra unui pacient în vârstă de 50 ani, aceasta fiind a doua intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D.
„O echipă de medici, din Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, coordonată de şef lucrări dr. Solyom Arpad, medic primar ortopedie şi traumatologie, şi Secţia Clinică Chirurgie Generală II, coordonată de prof. dr. Radu Neagoe, medic primar chirurgie generală, au realizat, în cursul zilei de luni, 18 martie 2024, o intervenţie chirurgicală de rezecţie punte osoasă cu machetă personalizată 3D unui pacient în vârstă de 50 ani. Intervenţia, care a durat aproximativ 4 ore şi jumătate, a constat în îndepărtarea unei punţi osoase de mărimi considerabile, situată între bazin şi femur, care îi bloca pacientului mobilitatea şoldului. Preoperator, a fost realizată, cu ajutorul imagisticii, o machetă personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D, coordonat de conf. dr. ing. Gabriela Strand, de la Facultatea de Inginerie din cadrul UMFST ‘George Emil Palade’ Târgu Mureş”, a arătat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit SCJU Târgu Mureş, macheta a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a tehnicii chirurgicale, a mărimii şi anatomiei structurii osoase.
„Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul săptămânii viitoare, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever, imposibilitatea de a-şi mobiliza membrul inferior, precum şi o calitate a vieţii scăzută”, a precizat SCJU Târgu Mureş.
Din echipa operatorie au făcut parte dr. Radu Neagoe, medic primar chirurgie generală, dr. Marton Denes, medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Ioan Nemeş, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă, şi dr. Daniela Sala, medic primar chirurgie generală.
În luna octombrie 2023, medicii din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II au realizat prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier.
„Solicitarea a venit de la echipa domnului dr. Solyom Arpad care avea de intervenit chirurgical în cazul unui pacient cu o fractură în zona bazinului. Dânsul a avut ideea de a printa 3D un model al osului bazinului pacientului, pentru ca pe modelul respectiv ei preoperator să îşi pregătească plăcile de care au nevoie în reducţia şi stabilizarea ulterioară a osului respectiv. Ideea este că aceste plăci trebuie să urmărească forma osului pe care vor fi montate, iar osul acesta al bazinului are o formă foarte complexă în zona unde au apărut fracturile. Asta înseamnă că operator se poate întâmpla ca ele să nu se culce bine pe osul pacientului, fiind necesar atunci să fie retrase din câmpul operator urmând o nouă operaţie pentru o potrivire perfectă. Asta în timpul operaţiei înseamnă timp să poată salva dacă prepararea este bine făcută anterior, plus că dispar riscurile legate de introducerea şi scoaterea plăcuţei de mai multe ori. Înainte de a opera pacientul, s-au pregătit toate aceste plăcuţe care în timpul operaţiei s-au potrivit foarte bine, au scurtat operaţia şi au dus la un succes”, a declarat la momentul premierei inginer Gabriela Strnad, de la Facultatea de Inginerie şi Tehnologie a Informaţiei din cadrul Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş. AGERPRES