O intervenţie chirurgicală la o pacientă bolnavă de cancer la colon a fost realizată în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, fiind folosit abord laparoscopic, informează unitatea spitalicească.
„O intervenţie chirurgicală în premieră în specialitatea chirurgie generală a fost realizată recent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare de către Dr Cioltean Cristian, medic specialist chirurg cu competenţă în chirurgia oncologică şi Dr Cioltean Livian, medic primar chirurg. Este vorba despre o pacientă în vârstă de 54 ani diagnosticată cu neoplasm (cancer) de colon în stadiu incipient (Dr. Erdei Gabriela şi Dr. Mezei Anita), la care s-a practicat rezecţie rectosigmoidiană cu anastomoza colorectală mecanică prin abord laparoscopic (îndepărtarea colonului prin mici incizii de 1 cm). Intervenţia chirurgicală a durat 2,5 ore, fiind o provocare pentru întreaga echipă operatorie formată din medicii chirurgi: Dr. Cioltean Cristian, Dr. Cioltean Livian, Dr Branişte Nicolae – medic anestezist, Dr. Vereş Florin – medic anatomie patologică, Dr. Dan Luchian – medic oncolog, dar a fost realizată cu succes, cu o evoluţie postoperatorie favorabilă, pacienta fiind externată în ziua a patra postoperator”, precizează sursa citată.
Prin urmare, pacienţii cu astfel de boli nu vor mai fi obligaţi să se deplaseze la alte spitale din centre universitare pentru intervenţii chirurgicale. „Laparoscopia este o intervenţie chirurgicală minim invazivă, cu multiple avantaje pentru pacient: dureri postoperatorii minime, reluarea activităţii profesionale precoce, rezultat cosmetic mai bun, durată minimă de spitalizare, risc de infecţii mai scăzut, putându-se aplica în majoritatea patologiilor chirurgicale. Acest tip de intervenţie chirurgicală, minim invazivă, vine în sprijinul pacienţilor sătmăreni şi nu numai, care nu vor mai trebui să se deplaseze în alte spitale din centre universitare”, a mai arătat SJU. AGERPRES