O echipă de medici români a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Buzău , alături de specialişti din Bulgaria, au realizat o intervenţie chirurgicală pentru prelevarea unor organe de la un pacient aflat în comă, cu leziuni neurologice incompatibile cu viaţa, familia sa dându-şi acordul pentru procedura medicală.

Potrivit SJU Buzău, medicii care au luat parte la intervenţia chirurgicală au prelevat de la pacient ficat, rinichi, cornee, os, tendon, organe care vor oferi o nouă şansă la viaţă altor bolnavi aflaţi în stare gravă.

„La Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău s-a realizat astăzi, 14 iulie, o prelevare de organe şi ţesuturi de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a ales să dea o şansă la viaţă unor semeni necunoscuţi, fiind de acord să doneze organele rudei lor. Pacientul s-a prezentat la UPU în stare gravă, suferind de grave leziuni neurologice, şi a rămas internat pe secţia ATI. S-a luat legătura cu familia în vederea obţinerii acordului în vederea prelevării de organe şi ţesuturi. Efortul colectiv al echipei medicale de la SJU Buzău formată din dr. Adrian Zoican, coordonator al programului de transplant (CDT), dr. Victor Ioniţă, (KDP) în cadrul Programului de Transplant şi dr. Florin-Ion Năstase – medic specialist ATI, alături de o echipă mixtă româno-bulgară au făcut posibilă prelevarea de organe şi ţesuturi pentru acest pacient. Medicii români alături de medicii de la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Colentina şi Spitalul de Oftalmologie Lahovari au prelevat de la pacient: ficat, rinichi, cornee, os, tendon. Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău mulţumeşte familiei donatorului pentru gestul făcut, acela de a oferi speranţă altor pacienţi şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea SJU Buzău.

Intervenţia de prelevare a organelor s-a desfăşurat pe durata a opt ore.

„Este vorba despre un pacient în vârstă de 48 de ani cu afecţiuni neurologice care au evoluat din păcate către deces. Noi am luat legătura cu familia şi familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Intervenţia a durat în total 8 ore”, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Zoican, coordonator al programului de transplant din cadrul SJU Buzău.