Interimatele managerului şi ale celorlalţi membri ai comitetului director vor fi limitate la o singură perioadă de şase luni, cu posibilitatea unei singure prelungiri de maxim trei luni, pentru motive temeinic justificate, prevede o iniţiativă legislativă a deputatului USR PLUS Adrian Wiener.

Într-o postare pe Facebook, Wiener invocă estimări potrivit cărora majoritatea spitalelor publice din România sunt conduse de manageri şi comitete directoare interimare.

„Această stare de fapt exclude selecţia competitivă, prin concurs, a conducerii spitalelor. De asemenea, în multe situaţii, perpetuarea stării de interimat are ca rezultat limitarea demersului managerial la activitatea curentă a spitalului, fără asumarea unui proiect de management cu obiective pe termen mediu sau lung şi fără asumarea unor indicatori de performanţă care presupun intervenţii semnificative, cu impact de durată„, precizează acesta.

Deputatul menţionează că a iniţiat proiectul pentru modificarea Legii Sănătăţii pornind de la o petiţie iniţiată de Declic şi semnată de zeci de mii de români. Iniţiativa sa prevede:

– limitarea la o singură perioadă de şase luni a interimatelor managerului şi ale celorlalţi membri ai comitetului director;

– posibilitatea unei singure prelungiri, cu maxim trei luni a interimatului, pentru motive temeinic justificate.

Potrivit deputatului USR PLUS, interimatul „înseamnă politizare, iar politizarea instituţiilor publice este premisa corupţiei”.

„Interimatul la conducerea unei instituţii publice ar trebui să fie o situaţie temporară, excepţională, care să acopere vidul administrativ până la ocuparea prin concurs a funcţiei. Din păcate, menţinerea şi perpetuarea interimatului a ajuns regula. Astfel, în multe situaţii se menţine controlul politic direct prin condiţionarea informală a comportamentului obedient faţă de ‘pixul politic'”, scrie Adrian Wiener. AGERPRES