Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a organizat, zilele trecute, alături de Fundaţia Egon and Ann Diczfalusy şi de Divizia de Tineret a Fundaţiei Diczfalusy, prima ediţie a Consilium Semestrae Arădean.
Organizatorii acestui eveniment ştiinţific şi-au propus, luând ca model manifestări ştiinţifice similare organizate de colegii de la Universitatea din Szeged, să aducă înaintea specialiştilor din domeniul sanitar teme de interes, actuale, pe care să le aprofundeze în lumina datelor recunoscute unanim la nivel naţional şi internaţional, dar şi de a prezenta ultimele noutăţi şi controverse în domeniul temei discutate.
În afara scopului educativ, se doreşte dezvoltarea unui climat de colaborare interdisciplinară, care să poată genera un ghid sau protocol de management şi de colaborare multidisciplinară pentru o patologie aparte. În vederea atingerii acestui deziderat se consideră utilă invitarea de lectori şi specialişti renumiţi şi recunoscuţi pentru experienţa lor în subdomeniul analizat, alături de tineri cercetători, urmând ca după prezentările acestora să se discute şi să se concluzioneze posibilităţile de dezvoltare şi de modificare a managementului existent în patologia dezbătută, pentru a oferi pacienţilor cele mai bune îngrijiri.
Ediţia inaugurală a acestei manifestări ştiinţifice a fost una festivă, tema aleasă – interdisciplinaritatea în sănătatea reproducerii – oferind posibilitatea invitării de lectori dintr-o multitudine de specialităţi medicale. Lucrările prezentate au fost validate de comitetul ştiinţific prezidat de d-nul profesor dr. Aurel Ardelean şi d-na rector – profesor dr. Coralia Adina Cotoraci, din care au mai făcut parte personalităţi medicale de referinţă din străinătate, cum ar fi: prof. dr. Gyorgy Bartfai (Szeged, Ungaria), prof. dr. Tihomir Vejnovic (Novi Sad, Serbia), prof. dr. Dieter Bettelheim (Viena, Austria), de la alte universităţi din ţară: prof. dr. Marius Craina şi prof. dr. Doru Anastasiu (Timişoara), prof. dr. Petru Chitulea (Oradea), precum şi mai mulţi şefi de disciplină ai Facultăţii de Medicină a UVVG. Lucrările prezentate au stârnit o serie de controverse şi au fost considerate deosebit de utile şi de interesante de cei peste 90 de medici participanţi şi cei peste 150 de studenţi în ani terminali ai Facultăţii de Medicină. Au fost apreciate, de asemenea, workshopurile practice, dar şi sesiunea de comunicări a tinerilor cercetători.
Iniţiativa disciplinei de obstetrică-ginecologie, condusă de conf. univ. dr. Furău Gheorghe şi a directorului de departament pentru pregătirea în rezidenţiat şi cursuri postuniversitare – şef lucrări dr. Furău Cristian, susţinută corespunzător de conducerea Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, a fost salutată şi apreciată de toţi lectorii invitaţi din alte centre universitare, care au mărturisit cu “invidie colegială” că ar fi dorit să organizeze evenimente similare, dar nu au reuşit până în prezent. Aceştia au admirat profesionalismul organizatorilor, programul ştiinţific, şi nu în ultimul rând participarea numeroasă la eveniment, şi ne-au asigurat de suportul lor la ediţiile următoare. Iniţiatorii evenimentului au declarat că doresc ca această manifestare să devină una de tradiţie şi să fie preluată şi dezvoltată şi de alte discipline. Bazându-se pe interesul deosebit al audienţei pentru aceste subiecte, ei au propus din partea disciplinei de obstetrică-ginecologie ca teme pentru următoarele două ediţii din anul 2016: implementarea de tehnici minim invazive în operaţia cezariană şi malpraxisul medical.
Preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, a avut cuvinte de laudă privind modalitatea de desfăşurare a acestui eveniment ştiinţific, remarcând extrem de buna colaborare, atât interdisciplinară între lectorii arădeni, cât şi cea multicentrică, subliniind importanţa acestei iniţiative şi necesitatea extinderii acestor relaţii de colaborare, precum şi posibilitatea de concretizare sub formă de proiecte ştiinţifice transfrontaliere şi internaţionale. De asemenea, acesta a apreciat în mod pozitiv participarea cu lucrări ştiinţifice a trei doctor honoris causa ai Universităţii arădene la această manifestare, subliniind astfel faptul că Universitatea arădeană şi-a îmbogăţit corpul academic, nu doar cu profesori cu mare prestigiu internaţional, ci şi cu profesori activi, dedicaţi şi loiali, care contribuie activ la pregătirea cursanţilor şi la buna dezvoltare universitară.