Un studiu nou arată că inteligența artificială, prin analiza diapozitivelor histologice colorate și digitalizate ale tumorii,  poate clasifica pacienții cu cancer de sân, între risc crescut și risc scăzut de recidivă metastatică în următorii cinci ani. Astfel, acesta ar putea să devină un ajutor pentru luarea deciziilor terapeutice pentru a evita chimioterapia inutilă și impactul acesteia asupra vieții personale, profesionale și sociale pentru femeile cu risc scăzut.

Cu 59.000 de cazuri noi pe an, cancerul de sân se situează pe primul loc în rândul cancerelor la femei, înaintea cancerului pulmonar și al cancerului colorectal. De asemenea, cancerul cauzează cel mai mare număr de decese la femei, 14% din totalul decesele provocate de cancer la femei în 2018. Se spune că 80% din cancerele de sân sunt sensibile la hormoni sau hormono dependente. Dar aceste tipuri de cancer sunt extrem de eterogene și aproximativ 20% dintre paciente vor recidiva cu metastaze.

RACE AI este un studiu retrospectiv care a fost realizat pe o cohortă de 1400 de paciente, gestionate la centrul de cercetare Gustave Roussy, între 2005 și 2013, pentru cancerul de sân sensibil la hormoni. Aceste femei au fost tratate cu intervenții chirurgicale, radioterapie, terapie hormonală și uneori cu chimioterapie.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializată Desprecancer.ro