Cercetătorii au dezvoltat un instrument care poate colecta date zilnice de la pompele de insulină și monitoarele continue de glucoză și poate folosi AI pentru a prezice modificările nivelurilor de glucoză.
Instrumentul poate ajuta medicii să monitorizeze pacienții de la distanță și să răspundă mai rapid la schimbările care pot crește riscul copiilor pentru cetoacidoză diabetică și spitalizare, potrivit unei prezentări la Reuniunea anuală AIMed24.
„Dacă te uiți la rezultatele continue din perioada tranziției pediatrice la adulți, avem tineri care au rezultate glicemice din ce în ce mai slabe”, a spus Dr. Mark C. Clements, endocrinolog pediatru la Children’s Mercy în Kansas City, Missouri.
În 2020, Clements și colegii și-au propus să rezolve această problemă prin înființarea Rising T1DE Alliance pentru a crea soluții bazate pe inteligență artificială pentru aceste probleme.
Proiectul discutat de Clements la AIMed24 a fost Diabetes Data Dock de la Rising T1DE, un instrument care colectează date de la dispozitivele de autogestionare a diabetului, cum ar fi pompe de insulină, benzi inteligente, monitoare continue de glucoză și glucometre și le combină cu datele din fișa medicală electronică în cloud. Platforma permite medicilor să monitorizeze pacienții de la distanță și să implementeze intervenții de îndată ce sunt necesare, mai degrabă decât să aștepte vizita lor trimestrială în persoană.
„Pacienții petrec doar 0,03% din orele de veghe în clinică cu noi, așa că este foarte dificil, dacă avem doar patru întâniri într-un an”, a spus Clements.
În plus, au rulat datele prin modele de învățare automată, care pot prezice riscul de schimbare în A1C până la 90 de zile și riscul de spitalizare până la 180 de zile. Modelul poate prezice, de asemenea, schimbări în timpul petrecut în intervalul țintă de glucoză pentru până la 14 zile, a spus Clements.
În ultimii 4 ani, Clements a spus că această tehnologie a redus prevalența cetoacidozei diabetice cu 33% și cu 30% mai puțini copii au un A1C peste 9%, ceea ce, a spus el, este considerat cu risc ridicat.
Modelele au prezis inițial că 65% dintre copii vor avea o creștere a A1C în următoarele 90 de zile, dar din moment ce echipa sa a început să implementeze intervenții la distanță, proporția este mai mică de 25%, a spus Clements.
Clements și colegii au dezvoltat, de asemenea, o aplicație de implicare a pacienților, care trimite notificări push pacienților atunci când sunt eligibili pentru o intervenție. Când pacientul alege să se înscrie, acesta își anunță echipa de îngrijire pentru a începe intervenția.
„Scopul este de a crea un nou tip de ecosistem pentru îngrijire – unul care este mai eficient, dar și empatic și receptiv la nevoile pacienților pe măsură ce aceștia trec prin călătoriile lor cu diabet”, a spus Clements.
Sursa: Healio.com