Un nou algoritm bazat pe inteligența artificială folosește ecocardiografia de rutină pentru a identifica pacienții cu stenoză aortică, cu risc înalt de deces, care ar putea beneficia de tratament.

Stenoza aortică este definită ca îngroșarea și calcificarea valvei aortice, fiind cea mai frecventă boală cardiacă valvulară care necesită intervenție chirurgicală sau implantarea unui transcateter. Prevalența afecțiunii crește rapid din cauza îmbătrânirii populației. Ghidurile recomandă intervenția precoce la toți pacienții simptomatici cu stenoză aortică severă. Aproximativ 50% dintre pacienții netratați decedează în primii doi ani de la apariția simptomelor.

Ecocardiografia este utilizată pentru a evalua severitatea, și anume velocitatea maximă, care cuprinde gradientul mediu de presiune și aria valvei aortice. Cu toate acestea, există tot mai multe dovezi că riscul crescut de mortalitate se extinde dincolo de definițiile actuale și mai mulți pacienți ar trebui să treacă prin intervenția de înlocuire a valvei aortice.

Studiul AI-ENHANCED AS a examinat dacă un algoritm AI, dezvoltat cu ajutorul parametrilor ecocardiografici utilizați în mod obișnuit în practica clinică, ar putea identifica fenotipurile de stenoză aortică, formă moderată până la severă, asociate cu creșterea ratei mortalității la cinci ani.

Algoritmul utilizat a fost dezvoltat folosind date din National Echo Database of Australia (NEDA), care conține mai mult de 1 milion de ecocardiografii de la peste 630.000 de pacienți. 70% din totalul datelor au fost utilizate pentru verificarea algoritmului AI, iar restul de 30% pentru validare. Un astfel de algoritm ar putea îmbunătăți practica medicală, asistând medicii în diagnosticarea stenozei aortice.

Directivele studiului au fost următoarele:

  • Cercetătorii au comparat ratele de deces apărute la cinci ani la pacienții cu fenotip moderat până la sever și sever, cu ratele de la pacienții fără risc semnificativ de stenoză aortică severă.
  • Din 179.054 de persoane, AI-DSA a identificat 2.606 (1,4%) cu fenotip moderat până la sever și 4.622 (2,5%) cu fenotip sever. Dintre cei cu fenotip sever, 3.566 (77,2%) au îndeplinit criteriile de stenoză aortică severă, stabilite de ghidurile actuale.
  • Rata mortalității la cinci ani a fost de 56,2% la pacienții cu fenotip moderat până la sever și de 67,9% la cei cu fenotip sever.
  • Cei care nu îndeplineau criteriile de stenoză aortică moderată (grupul de referință) au înregistrat un risc de mortalitate la 5 ani de 22.9%.
  • În cadrul fenotipului sever identificat de AI-DSA, 77% dintre cei care au îndeplinit criteriile actuale au prezentat un risc al mortalității de 69,1%. Populația suplimentară identificată de AI-DSA cu fenotip sever, dar care nu se încadrează conform ghidurile actuale, a prezentat o rată a mortalității de 64,4%.

Cercetatorul principal, profesorul Geoffrey Strange de la Universitatea Notre Dame din Australia, a declarat:

„Acest algoritm de inteligență artificială identifică pacienții aflați la risc de deces la 5 ani de la diagnostic, pacienți care ar putea fi omiși utilizând metodele convenționale. Descoperirile sugerează că algoritmul AI ar putea fi utilizat în practica clinică pentru a alerta medicii cu privire la pacienții care ar trebui să urmeze mai multe investigații pentru a descoperi dacă se încadrează sau nu pentru o intervenție de înlocuire a valvei aortice. Având în vedere prevalența în creștere a stenozei aortice și rata mortalității, este timpul să revizuim practica și să luăm în considerare abordări mai proactive în identificarea celor expuși riscului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă înlocuirea valvei aortice îmbunătățește supraviețuirea și calitatea vieții la pacienții identificați de AI-DSA ca având un risc ridicat de mortalitate, dar care nu îndeplinesc definițiile ghidului actual”.

 

Sursă: hwww.escardio.org