În prezent, cele mai comune și precise metode de diagnosticare a diabetului de tip 2 implică analize de sânge. Un nou studiu, totuși, afirmă că diabetul de tip 2 poate fi acum diagnosticat pe baza sunetului vocii unei persoane.
Cercetătorii de la Klick Applied Sciences au dezvoltat un instrument despre care spun că poate diagnostica diabetul de tip 2 la femei și, respectiv, la bărbați, cu o precizie de până la 0,89 și 0,86. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au folosit un model de ansamblu, care a luat în considerare și indicele de masă corporală (IMC) și vârsta atât la femei, cît și la bărbați.
Cercetătorii au recrutat un total de 267 de participanți, în India. 192 de participanți – 79 de femei și 113 de bărbați – nu au avut diabet. Alți 75 de participanți – 18 femei și 57 bărbați – primiseră anterior un diagnostic de diabet. Cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone, participanții au înregistrat o singură frază fixă de la 6 până la 10 secunde, de până la 6 ori pe zi, timp de două săptămâni.
Ei au analizat cele 18.465 de înregistrări rezultate, măsurând 14 caracteristici acustice diferite. Acest lucru a permis autorilor studiului să-și construiască instrumentul de identificare a diabetului. Pentru femei, caracteristicile revelatoare s-au dovedit a fi legate de înălțimea vocii, în timp ce pentru bărbați, modificările de forță sau amplitudine au dat un diagnostic de diabet de tip 2.
Studiul este publicat în Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.
Cum ajută AI la diagnosticarea diabetului
„Ne-am uitat la o serie de caracteristici vocale, cum ar fi modificări ale înălțimii și intensității vocii, care nu pot fi percepute de urechea umană. Utilizând AI și tehnicile de învățare automată, cercetătorii ar putea detecta și măsura astfel de schimbări subtile la persoanele cu diabet de tip 2”, a declarat autorul principal al studiului, Jaycee M. Kaufman, cercetător la Klick.
„Am fost surprinși să aflăm că acele schimbări vocale se manifestă în moduri diferite pentru bărbați și femei”, a spus Kaufman.
Instrumentul lui Klick poate identifica diabetul la femei după înălțimea vocii lor și prin fluctuațiile medii relative ale tonului într-o singură înregistrare capturată. Pentru bărbați, autorii descriu o analiză a intensității sau amplitudinii vocii, precum și a perturbărilor relative medii ale tonului pentru diagnosticarea diabetului de tip 2.
Cum afectează diabetul vocea
Dr. Ari S. Eckman, endocrinolog la Holy Name Medical Center din Teaneck, a spus că există mai multe moduri în care diabetul de tip 2 ar putea afecta vocea cuiva: „Pacienții cu glicemie crescută pot avea modificări ale corzilor vocale, posibil din cauza efectului pe care îl are asupra proprietăților [lor] elastice.”
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, netratat pe termen lung, pot dezvolta neuropatie periferică, care poate provoca răgușeală și poate pune o presiune asupra corzilor lor vocale. În plus, pacienții pot avea miopatie, leziuni ale fibrelor musculare, care au prevalență crescută a tulburărilor de voce, potențial din cauza slăbiciunii musculare din laringe”, a spus dr. Eckman.
Diagnosticarea în prezent a diabetului de tip 2
„Instrumentele validate în prezent pentru a diagnostica diabetul includ munca de laborator”, a explicat dr. Jason Ng, endocrinolog la Universitatea din Pittsburgh, enumerând „HbA1c [hemoglobina A1C], nivelurile de zahăr în diferite medii sau o metodă mai veche a testului oral de toleranță la glucoză.”
„Până în prezent, nu avem instrumente validate pentru a confirma un diagnostic care nu implică lucrări de laborator, așa că acest lucru ar fi nou. Există o nevoie semnificativă de screening al pacienților în spațiul diabetului și că accesul la asistență medicală poate fi un factor limitativ pentru unele persoane pentru a primi un diagnostic”, a remarcat Kaufman.
Viitorul în testarea diabetului de tip 2
Kaufman a spus că „își imaginează o tehnologie care le-ar permite oamenilor să-și depisteze diabetul de tip 2 în propriile case”.
„Dacă primesc un rezultat care indică că ar putea fi expuși riscului de diabet de tip 2, ar putea apoi să-și viziteze medicul de familie pentru un diagnostic de confirmare. Aștept cu nerăbdare un viitor în care diagnosticele pot fi simplificate în continuare pentru pacienți și anticipez că munca promițătoare efectuată în acest studiu va fi continuată cu această intenție”, a spus dr. Ng.
„Suntem încântați de faptul că acest lucru este acum posibilă. Până recent, acest tip de analiză nu era la îndemână din cauza complexității sale. Dezvoltarea tehnicilor de învățare automată și de calcul ne permite acum să extragem vocea pentru indicii despre sănătatea oamenilor. Sperăm că, printr-o detectare și o intervenție mai rapidă, putem ajuta la reducerea complicațiilor diabetului de tip 2 nediagnosticat, având în același timp un impact profund asupra provocărilor de accesibilitate asociate cu screeningul”, a declarat Jaycee M. Kaufman, autor principal al studiului.
Sursa: Medicalnewstoday.com